Pozzuoli Szent Proculus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pozzuoli Szent Proculus
Születése
3. század
Pozzuoli
Halála
305. szeptember 19.
Pozzuoli
Tisztelete
Ünnepnapjaoktóber 18.
A Wikimédia Commons tartalmaz Pozzuoli Szent Proculus témájú médiaállományokat.

Szent Proculus (születési helye ismeretlen – meghalt Pozzuoliban 305-ben) keresztény szent és mártír, aki Diocletianus császár keresztényüldözéseinek esett áldozatául.

A 6. századból származó feljegyzések szerint Proculust társaival (Acutius, Eutychius, Gantiol és Artemas), Szent Januáriusszal, Benevento püspökével és annak tanítványaival (Festus és Desiderius), valamint Szent Sosiusszal együtt végeztek ki a Pozzuoli melletti Solfatarában. A Pozzuoli címerében lévő hét sas a hét mártírt szimbolizálja.

Szent Proculus ünnepét november 16-án tartják. Gyakran „u pisciasotto”-ként (nadrágba vizelő) emlegetik, mivel ünnepnapja rendszerint esős nap. Pozzuoli lakossága május második vasárnapján is megemlékezik róla.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Proculus of Pozzuoli című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.