Ugrás a tartalomhoz

Solfatara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Solfatara
A Solfatara kigőzölgései
A Solfatara kigőzölgései

Ország Olaszország
Solfatara (Olaszország)
Solfatara
Solfatara
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 49′ 38″, k. h. 14° 08′ 21″Koordináták: é. sz. 40° 49′ 38″, k. h. 14° 08′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Solfatara témájú médiaállományokat.
A Bocca Grande

A Solfatara egy alvó vulkán krátere Pozzuoli mellett, Nápolytól északra, amely kénes kigőzölgéseiről híres.

A név eredete[szerkesztés]

Elnevezése a latin sulpha terra-ból származik, jelentése kénes föld, kénes vidék. Az antik világban Forum Vulcaninak nevezték, az istenek kovácsának, Vulcanusnak a tüzét látták benne.

Fekvése[szerkesztés]

Nápolytól északra, Pozzuoli városa mellett. A Campi Flegrei vulkáni zóna része.

Eredete[szerkesztés]

A vulkáni utóműködések, a szolfatarának a klasszikus típusa és egyben névadója is. A szolfatara tulajdonképpen a kénes fumarolák megnevezése. A vulkáni kráter, 92 méter mély, ellipszis alakú, sík terület, melynek leghosszabb átmérője megközelítőleg 700 méter. A kráter peremét trachit és andezit rétegek építik fel. Kb. 4000 évvel ezelőtt keletkezett és utoljára 1198-ban tört ki. Az utolsó kitörés freatikus volt – a talajvíz és magma találkozásakor keletkezett gőz okozta. A vulkáni kráterben ma is látható kénes fumarolák 1913 óta működnek.

Nevezetességei[szerkesztés]

A kráter nevezetességei a működő fumarolák és iszapvulkánok.

  • Bocca Grande - az obszervatórium mögött található nagy nyílás, melyben folyamatosan fortyog a szinte száraz homok és lövelli ki a 162 °C-os kénes gőzt. A környékén levő sziklákra vastag rétegekben rakódik le a kicsapódott kén, emiatt a nyílás környéke sárga színű. Ugyancsak itt tapasztalható érdekes jelenség a vízgőz kondenzációja, amely akár egy újságpapírból készített fáklya meggyújtásával is észlelhető: a pára összesűrűsödik és elszíneződik, mivel a gőzben lévő anyagok ionizálódnak a kis párafelhőcskékben. E gőzök mozgatják a homokot.
  • La Fangaia vagy Kis Solfatara - utolsó kitörésére 1921-ben került sor, ekkor a kilövellt gőz hőmérséklete 143 °C fok volt. Ma már csak 98 °C-os gőzt termel.
  • Stufa - alagútszerű építmények, amelyeket a Bocca Grande közelében lévő fumarolák felé építettek gyógyászati céllal.

A kénes gőzöket római idők óta terápiás célokra használják. Itt fedezték fel a Solfolobus solfataricus baktériumot. Más taxonokhoz hasonlóan a Solfolobus genust is a felfedezés helyszínéről nevezték el.

Megközelítése[szerkesztés]

A kráter Pozzuoli elővárosában fekszik, mindössze 15 perc gyaloglásra a városközponttól és kikötőtől. Egy 2017-es tragédia miatt a területet lezárták, nem látogatható. A kráter mellett egy kemping található, mely szintén zárva tart.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Solfatara
A Wikimédia Commons tartalmaz Solfatara témájú médiaállományokat.