Ugrás a tartalomhoz

Portál:Miskolc/A hónap szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2008. augusztus[szerkesztés]

Az István-barlang (tkp. Szent István-barlang) egy cseppkőbarlang Miskolc-Lillafüreden. A barlang felső- triász (anizuszi) mészkőben alakult ki. 1445 méter hosszú vertikális kiterjedése 93 méter.

A barlangot 1913-ban fedezték fel, a hagyomány szerint úgy, hogy egy kutya beleesett az egyetlen természetes bejáratán át, ami egy 15 m mély üreg volt és vonyítása nyomán találtak rá magára a barlangra. Feltárását 1927-ben kezdték meg, kialakítottak egy turisták számára is járható bejáratot, bevezették a világítást és 1931-ben a barlang megnyílt a látogatók számára.

A világháború során károkat szenvedett, a világítás is tönkrement, és csak 1955-ben hozták rendbe.

2008. július[szerkesztés]

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet büntetés-végrehajtási szerv Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén Miskolcon. Költségvetési szerv, jogi személy. Alaptevékenysége a külön kijelölés által meghatározott körben:

összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátása.

Felügyeleti szerve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, szakfelügyeletet ellátó szerve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Címe: 3501 Miskolc, Fazekas u. 4.

2008. június[szerkesztés]

A Weidlich-palota egy 1911-ben épült, késő szecessziós stílusú épület Miskolc belvárosában, a Széchenyi utcán. Tervezője Hajós Alfréd. Az épület a város első áruháza és abban az időben legnagyobb bérháza volt, 24 üzlethelyiséget és 30 lakást alakítottak ki benne.

Az építtető Weidlich Pál kereskedő 1881-ben került Miskolcra, és az 1920-as, 1930-as években már a város legtöbb adót fizető polgára volt. Az épületet két középkori telken húzatta fel, ahol azelőtt egyemeletes házak álltak; az építkezés gyorsan folyt, és 1912-re már minden lakó birtokba vehette az új bérpalotát. Az épület földszintjén, jobboldalt volt Weidlichnek „a Fekete Kutyához” címzett fűszer-, bor-, ásványvíz- és vetőmagkereskedése. A Weidlich-palotában helyet kapott üzletek közt volt élelmiszerbolt, divatáruüzlet, szabó, cipész és borbély, könyvnyomda, és 1930-ig itt működött a mai Kossuth mozi elődje, az Apolló Filmszínház is.

Az épület szimmetrikus, gazdagon díszített homlokzatán toronypár emelkedett, közte timpanonnal. Az 1960-as évek városképrendezése során az épület hivalkodónak ítélt tornyocskáit lebontották.


2008. május[szerkesztés]

Az Anna-barlang (más néven Petőfi-barlang) egy Lillafüreden található mésztufabarlang, közel a vízeséshez.

A barlangot 1833-ban fedezték fel, amikor a hámori kohók vízellátása érdekében nyitottak egy tárót a mészkőben. Hamar népszerű turistalátványosság lett, Petőfi Sándor is megfordult itt 1847-ben. A század második felére azonban a vashámorok bezárásával egyidőben a barlang is feledésbe merült. 1912-ben nyitották meg újra. 1927-ben, amikor a Palota-szállót építették, újabb üregekre bukkantak. Ekkor vájták ki a mai bejáratot és vezették be a villanyvilágítást.

A barlangban nemcsak szép mészkőalakzatok tekinthetőek meg, hanem megkövesedett növények és lenyomataik is. A téli szezon kivételével egész évben látogatható, a turistáknak kiépített 200 méteres szakasz bejárása körülbelül félóráig tart.