Ugrás a tartalomhoz

Polisszjai-alföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polisszjai-alföld
Ivan Ivanovics Siskin Poleszje című festménye
Ivan Ivanovics Siskin Poleszje című festménye
Közigazgatás
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Fekvésekelet-európai-síkvidék
Típusalföld
Terület270 km²
Legmagasabb pontSzlovecsán-Ovrucsi-hátság, 316 m
Elhelyezkedése
Polisszjai-alföld (Fehéroroszország)
Polisszjai-alföld
Polisszjai-alföld
Pozíció Fehéroroszország térképén
é. sz. 52° 00′, k. h. 28° 30′Koordináták: é. sz. 52° 00′, k. h. 28° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Polisszjai-alföld témájú médiaállományokat.

A Polisszjai-alföld (ukránul: Поліська низовина, Poliszka nizovina; oroszul: Полесская низменность, Polesszkaja nyizmennoszty; belaruszul: Пале́ская нізі́на, Paleszkaja nyizina) nagyobb részt Fehéroroszország és Ukrajna, kisebb részt Oroszország és Lengyelország területén húzódó alföld, mely a Kelet-európai-síkvidék része, a Pripjaty, a Dnyeper és a Gyeszna vízgyűjtő területén található. Átlagosan 50–60 méter magas, legnagyobb magasságát a Szlovecsán-Ovrucsi-hátságban éri el 316 méterrel. Nyugatról kelet felé enyhén lejt. Délen a Podóliai-hátság és a Dnyepermelléki-hátság, keleten a Dnyepermelléki-alföld határolja. Ukrajnában három részre tagolódik: Volinyi-, Rivnei- és Kijevi-Polisszja. Fehéroroszországban a Breszti terület, a Homeli terület és a Mahiljovi terület tartozik az úgynevezett Belarusz Polisszjához. Oroszországban a Brjanszki terület fekszik a Brjanszko-Zsidrinszki Polisszján, míg Lengyelországban Podlasie határáig tart az alföld.[1][2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Izsák Tibor. Ukrajna természeti földrajza (pdf) (magyar nyelven), II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 26-27. o. (2007). Hozzáférés ideje: 2019. április 23. 
  2. NÉVJEGYZÉK-SZÓTÁR az UKRAJNA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA tantárgyhoz (pdf). II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 23.)
  3. Полесская низменность (orosz nyelven). Большая Советская Энциклопедия. (Hozzáférés: 2019. április 23.)