Podóliai-hátság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Podóliai-hátság elhelyezkedése

A Podóliai-hátság (ukránul: Подільська височина, oroszul: Подольская возвышенность) hátság Ukrajnában.

A Volhíniai-hátságtól délre, Lvivi, Ternopil, Hmelnickiji, Ivano-frankivszki, Vinnicjai és részben Odesszai területeken , Ukrajna nyugati részén található. A Volhíniai-hátságtól a Kis-Polisszja választja el. Északkeleten a feltételes határa a Déli-Bug mentén választja el a Dnyepermelléki-hátságtól, az Előkárpátoktól délnyugaton a Dnyeszter völgye választja el, délen fokozatosan süllyed a Fekete-tengermelléki-alföldbe.

Északnyugat délkeleti kiterjedése 580 km, szélessége helyenként eléri a 180 km-t. Átlagos tengerszint fölötti magassága 200–400 méter, a legmagasabb pontja – a Kamula (471 m). Enyhe lejtése van déli, délkeleti irányban. Földszerkezeti tekintetben megfelel az Ukrán-pajzs nyugati lejtőinek és a Voliny-Podóliai monoklinóriumnak. Felszínére jellemző a síkfelszínű folyóközi térségek váltakozása mély kanyonszerű folyóvölgyekkel, amelyek helyenként 200–250 méterre vágódnak bele a felszínbe.

A Podóliai-hátság területe több kisebb-negyobb részre tagolódik. Északi részén találhatók a Kremeneci-hátság, a Voronyákok, a Hologori és a Roztoccsa, amelynek nagyobbik része Lengyelország területére nyúlik be. Legmagasabb közöttük a Holohori, ahol a Podóliai-hátság legmagasabb pontja is található (Kamula). Nyugati és középső részén keskeny sávban húzódnak a dombos felszínű Tovtrok, amelynek elhelyezkedése egybeesik a felszínre törő mészkőrögökkel. A Podóliai-hátság nyugati részén, a Gologori résztől délre a Dnyesztermelléken található a különálló, meredek oldalú dombokból álló Opillja.

Lásd még[szerkesztés]