Polandball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Országlabdák
Az országlabdák. Középen Magyarország picivel jobbra
Lengyelország labdaként
„Hungaryball”, Magyarország labdaként

A Polandball vagy countryballs (magyarul „országlabdák”) egy közösség által kitalált internetes mém, amelyben az országok szerepelnek labdaként, és személyiségük is van. A Polandball képregényeket lelkes rajongók készítik világszerte, majd többek közt a Redditen és a Facebookon teszik közzé. Főszereplői nemzeti színűre festett köröcskék, úgynevezett országlabdák. A poénok sztereotípiákon alapulnak.

Története[szerkesztés]

A Polandball-történetek 2009 augusztusában jelentek meg, Krautchan nevű német imageboardon. Egy brit felhasználó készítette a legelső képregényeket, hogy egy lengyel fórumtársa tört angolságát cikizze. Valószínűleg az is a csipkelődés részét képezte, hogy a fehér-piros zászló fordítva került az országlabdára. A műfaj sok embernek megtetszett, és a hangsúly áttevődött a gyenge nyelvtudású egyénekről a nemzeti sztereotípiákon való viccelődésre. Világpolitikai reflexiók, történelmi poénok és olcsó gegek is születtek. A Polandball lelkes rajongótáborra tett szert.

Magyarország labdaként[szerkesztés]

Magyarország személyisége a képregényekben: azt hiszi, hogy ő a legokosabb a földön, mert mindig vannak jó ötletei. Leggyakrabban Románia társaságában látjuk, mindig arról vitáznak, hogy mennyire utálják egymást, néha azonban jó barátok, mert Románia szereti a kürtőskalácsot. Magyarország jóban van még Chinaball-lal (Kína), Canadaball-lal (Kanada), Russiaball-lal (Oroszország) és a szomszédos országaival is. Gyakran látjuk Lengyelország társaságában is, akivel a képregényekben nagyon jó barátok és szerelmesek. A képregényekben az angolul beszélő országlabdák gyakran félreértik Magyarország nevét, Hungary helyett hungrynak, ami éheset jelent, és ez is poénok forrása. USAball ezenfelül össze szokta téveszteni Olaszországgal, hasonló színük miatt.

Híres országlabdák[szerkesztés]

  • Polandball: Lengyelország labdaként. Ő a főszereplő a képregényekben. Nagyon jó barátok Hungaryball-lal. Visszatérő poén, hogy nem jut ki a világűrbe, jellegzetes mondata a Poland cannot into space (kb. „Lengyelország nem mehet világűr”).
  • Chinaball: Kína labdaként. Gyakran szokott kereskedni és háborúzni.
  • EUball: az Európai Unió, idealista, de nem minden ötlete sül el jól.
  • Germanyball: Németország labdaként. Imád dolgozni.
  • Japanball: Japán labdaként, Chinaball ellensége, Southkoreaball barátja.
  • Russiaball: Oroszország labdaként.Sokszor morcos.
  • UKball: Az Egyesült Királyság labdaként.
  • USAball: Az Amerikai Egyesült Államok labdaként. Szereti a kihívásokat és a barátait.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Polandball című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]