Pioneer–P1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pioneer–P1
Pioneer P-1 P-3 P-30 P-31.jpg
Űrügynökség NASA
Gyártó TRW Inc.
Küldetés típusa
Hordozórakéta Atlas rakéta
A Wikimédia Commons tartalmaz Pioneer–P1 témájú médiaállományokat.

Pioneer–P1 (angolul: úttörő) amerikai mesterséges bolygó, amelyet a Pioneer-program keretében indították, Hold kutató szonda.

Küldetés[szerkesztés]

A Pioneer P–1, Pioneer–P3, Pioneer–P30 és Pioneer–P31 sorozat célja volt, hogy egy működőképes – elsősorban hordozóeszköz vonatkozásában – űrszondát juttassanak a Hold közelébe, elősegíteni a világűr sajátosságainak vizsgálatát, a Hold nem látható felének felderítését. Kipróbálni a műhold korrekciót (manőverezését – lassítás, gyorsítás) segítő segédfúvókák müküdőképességét – műholdak visszavezetése a Föld meghatározott pontjaira.

Jellemzői[szerkesztés]

A szondát a JPL és NASA építette. Üzemeltetője a NASA és a DC (Washington).

1959. szeptember 24-én a Air Force Missile Test Center indítóállomásról egy Atlas-C Able hordozórakétával, direkt módszer alkalmazásával indították a Hold felé.

A sikertelen kísérletek miatt 6 kilogrammra csökkentették a hasznos terhet. Egyetlen műszere a televíziórendszer és az adattovábbító volt. Az akkumulátorok élettartamát növelve 4 (60x60 centiméter) napelemtáblát szereltek rá, egyenként 2200 lapocskával ellátva. A napkollektorokat vegyi elemeket váltották.

A műhold nélkül végrehajtott teszt rakéta indítás közben a hordozóeszköz felrobbant. Az elkészült műholdpéldány lett a Pioneer P–3 hasznos terhe.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Pioneer–P1. lib.cas.cz. [2013. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  • Pioneer–P1. skyrocket.de. (Hozzáférés: 2012. december 30.)

Elődje:
Pioneer–2

Pioneer-program
1958–1960

Utódja:
Pioneer–P3