Petőfi Sándor Városi Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petőfi Sándor Városi Könyvtár
A könyvtár épülete, a Hattyú-ház (2018)
A könyvtár épülete, a Hattyú-ház (2018)

Alapítva1949. december 21.
Típuskönyvtár
SzékhelyKiskunfélegyháza
Irányítószám6100
CímSzent János tér 9.
Nyelvekmagyar magyar
IgazgatóAbonyi Szilvia
Elhelyezkedése
Petőfi Sándor Városi Könyvtár (Kiskunfélegyháza)
Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Pozíció Kiskunfélegyháza térképén
é. sz. 46° 42′ 42″, k. h. 19° 51′ 01″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 42″, k. h. 19° 51′ 01″
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár weboldala

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Kiskunfélegyházán, a Szent János téren található, általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár. Könyvtári feladatok mellett a város kulturális életének fontos helyszíne: felolvasásoknak, kiállításoknak, előadásoknak, egyéb rendezvényeknek ad otthont. Épülete a műemlék Hattyú-ház.

Története[szerkesztés]

1949. december 21-én alapították, a Kiskun Múzeum épületében Népkönyvtár néven. Itt működött 1951 június végéig, amikor a városháza alatt, egy megüresedett üzlethelyiségbe költözött. 1952-ben, helyszűke miatt igényelték az akkor Terményforgalmi Vállalat által használt három raktárat a Hattyú-házban, még ebben az évben be is költözhettek, a megnyitót 1953. január 18-án tartották. 1954-től járási könyvtár, 1970 júliusától városi könyvtár. Petőfi Sándor nevét 1957-ben vette fel. Az épületet 1963-tól 1965-ig restaurálták, az épület egész alapterületét a könyvtár kapta. 1966 végén nyitották meg a Mezősi Károly által rendezett Petőfi-kiállítást. 1966-ban külön rendeztek be gyermekrészleget, felnőtt olvasószolgálatot és olvasótermet. 1996-ban a gyermekkönyvtár új épületbe, a Gorkij utca 2. szám alá költözött.

A könyvtár épülete[szerkesztés]

Mayerhoffer János tervei alapján épült 1819-20-ban Fischer Ágoston kőművesmester és Novák Márton ácsmester kivitelezésében.

2006. november 27-én – állami címzett támogatásból – megkezdődött a Petőfi Sándor Városi Könyvtár új szárnyának építése. A beruházás és felújítás összköltsége 463 834 Ft volt. Az ünnepélyes alapkőletételre 2007. január 22-én került sor. Még ez év december 10-én megnyitotta kapuit olvasói, látogatói előtt a városi könyvtár új épülete. Az új szárnyat, amit Farkas Mária tervezett, a régi épület mellett építették, a bejárat a Gorkij utcára került.

Ezzel egyidejűleg a műemléken is rekonstrukciós munkákat végeztek. A Hattyúház teljes rekonstrukciója 2008. szeptember 30-án fejeződött be. A teljes épületegyüttes átadása 2008. november 4-én, ünnepélyes keretek között történt meg. Az átadó ünnepségen megjelent Szili Katalin is. Az állami címzett támogatásnak és a város anyagi hozzájárulásának köszönhetően ma a XXI. századi igényeknek megfelelő, korszerű könyvtárépület áll a könyvtárhasználók rendelkezésére a város központjában. A bővítés eredményeképpen 2000 m²-en vehetők igénybe a könyvtár szolgáltatásai. Az új épületszárny földszintjén kapott helyet a felnőtt kölcsönző, a folyóirat-olvasó és az olvasóterem, emeletén pedig a Gyermekbirodalom várja olvasóit. A megújult Hattyúházban található a Helyismereti gyűjtemény, az Internetes részleg és a Médiatár. Rendezvény- és kiállítóterme irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak, kiállításoknak biztosít helyet. Italautomata és ruhatár is rendelkezésére áll a könyvtárba látogatóknak. Ez az épülettömb együttesen szolgálja nemcsak a város, hanem a térségében élő lakossági könyvtári igényeket is.

Gyűjteménye[szerkesztés]

Gyűjteményében megközelítőleg 116 ezer dokumentummal lehet számolni. Nagy részük könyv, de megtalálhatók sajtótermékek, térképek, kották, kisnyomtatványok, hangoskönyvek, szakdolgozatok, mikrofilmek, diafilmek, videófilmek, CD-k is.

Az állományban való tájékozódást 2000-ben lezárt kézi és folyamatosan bővülő számítógépes katalógus segíti.

Helyismereti gyűjteményét Móra Ferenc és Petőfi Sándor művei alapozták meg, ezt ma is élő és publikáló szerzők gyarapítják. Gyűjtik a helyi kiadók, nyomdák által előállított dokumentumokat, a helyi periodikumokat, aprónyomtatványokat.

Részlegek[szerkesztés]

Olvasóterem[szerkesztés]

Sajtótermékek, kézikönyvek, az Európai Unióval kapcsolatos könyvek, a testvérvárosoktól kapott dokumentumok mindenki rendelkezésére állnak.

Zenei részleg[szerkesztés]

Közel 3000 hangzó adathordozón komoly- és könnyűzene, hangoskönyv, nyelvlecke; emellett kották.

Gyermekkönyvtár[szerkesztés]

A gyermekkönyvtár 2007 végéig külön épületben, a Gorkij utcában volt. A műemlék Hattyúház rekonstrukciós munkálatai után beköltözött a főépületbe.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]