Periphylla periphylla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Periphylla periphylla
Régi rajz a kehelyállatról
Régi rajz a kehelyállatról
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Kehelyállatok (Scyphozoa)
Alosztály: Coronamedusae
Rend: Koronamedúzák (Coronatae)
Család: Periphyllidae
Nem: Periphylla
F. Müller, 1861
Faj: P. periphylla
Tudományos név
Periphylla periphylla
(Péron & Lesueur, 1810)
Szinonimák
  • Carybdea periphylla Peron & Lesueur, 1810
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Periphylla periphylla témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Periphylla periphylla témájú kategóriát.

A Periphylla periphylla a kehelyállatok (Scyphozoa) osztályának koronamedúzák (Coronatae) rendjébe, ezen belül a Periphyllidae családjába tartozó faj.

Nemének eddig az egyetlen felfedezett faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Periphylla periphylla mélytengeri csalánozófaj, amely akár 7000 méteres mélységekben is megtalálható. Előfordulási területe a Csendes-, az Indiai- és az Atlanti-óceánok, valamint a Mexikói-öböl, az Északi- és a Földközi-tenger. Norvégia fjordjaiban is él, ahol az 1970-es évektől kezdve túlszaporodott; jelentős károkat okozva a helybéli halászati iparnak. A túlszaporodás okát még nem fejtették meg a biológusok.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett állat 30 centiméter hosszú. A kehelyállat testének a 90 százalékát a víz alkotja, a maradékot pedig nyálkás szövetek. A Periphylla periphylla példányok, az egymás közti kommunikációra vöröses biolumineszcenciára képesek. A „harang” szélén kis, fényérzékelő szervek találhatók. Ez az állatfaj kerüli a napfényt.

Életmódja[szerkesztés]

Ragadozó életmódot folytat és planktonnal táplálkozik. Éjszaka, táplálékkeresés közben feljebb vándorol, de amikor hajnalodik, a Periphylla periphylla visszahúzódik a mélybe.

Szaporodása[szerkesztés]

A többi kehelyállattól eltérően, a Periphylla periphylla életciklusában nincsenek polipforma és ephyra állapotok. A felnőtt állat a petéit a nyílt vízbe bocsátja. A petékből kikelt Periphylla periphyllák szüleiknek a kicsinyített másai. Életük elején a tápban gazdag szikzacskóval táplálkoznak.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Helmet jellyfish című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]