Paraguay vasúti közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paraguay
Kiállított gőzmozdony Paraguayban
Kiállított gőzmozdony Paraguayban
Működtetés
Nemzeti vasúttársaságFerrocarriles del Paraguay S.A.
Statisztika
Felmérés éve2008
A hálózat hossza
Teljes hossz36[1] km
Nagysebességű vonalak0 km
Nyomtávok
Fő nyomtáv1435 mm
1435 mm36[1] km
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Paraguay témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paraguay vasúthálózatának hossza 376 km volt. Egy fontosabb vonalból állt, mely összekötötte Asunciónt és Encarnaciónt. Jelenleg 36 km működő vasút van az országban.[1] A 21. század elején a vasúti közlekedés többnyire megszűnt.

Története[szerkesztés]

Az első vasútvonalat 1861-ben adták át, Carlos Antonio López korszakában. A vasutakat 1961-ben államosították. 1988-ra a vasúti közlekedés teljesen elavult, régi, fával fűtött, lassú vonatok közlekedtek az országban. Az elszállított áruk mennyisége folyamatosan csökkent. Az 1970-es és az 1980-as években a közúti és a vízi szállítás hatékonyabb lett, de néhány mezőgazdasági terméket még továbbra is vasúton szállítottak. 2002-ben megalakult a Ferrocarriles del Paraguay S.A., majd 2006-ban szinte teljesen megszűnt a vasúti közlekedés. Egyedül a heti turisztikai vonatok és a nemzetközi teherszállítás maradt meg egy rövidebb szakaszon. Az egykori főpályaudvart Asunciónban átalakították vasúti múzeummá.

Vasúti kapcsolat más országokkal[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c CIA - The World Factbook -- Paraguay. www.cia.gov. [2015. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 14.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Rail transport in Paraguay
A Wikimédia Commons tartalmaz Paraguay vasúti közlekedése témájú médiaállományokat.