Parászka Boróka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Parászka Boróka
Született 1976. május 5. (42 éves)
Gyergyószentmiklós
Állampolgársága román
Szülei Parászka Miklós
Foglalkozása
  • újságíró
  • publicista
  • kritikus
Kitüntetései Bossányi Katalin-díj

Parászka Boróka (Gyergyószentmiklós, 1976. május 4. –) Bossányi Katalin-díjas, Minőségi Újságírás- valamint Mozgó Világ nívódíjas, Vízy Dorka-díjas újságíró.

Pályája[szerkesztés]

Szatmárnémetiben érettségizett. Filozófiát és esztétikát tanult a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, Debrecenben és az ELTE-n. Apja Parászka Miklós rendező, anyja Ferencz Ágnes, orvos. Négy gyermek anyja.

Pályáját a csíkszeredai Pallas Akadémia könyvkiadó szerkesztőjeként kezdte, 2003 és 2006 között A Hét című marosvásárhelyi hetilap főszerkesztője volt. Magyarországi és erdélyi lapokban, portálokon: a Hargita Népében, a Romániai Magyar Szóban, a manna.ro-n, a Magyar Narancsban, a Mozgó Világban, a 168 órában, a 2016-ban megszüntetett nagyváradi Erdélyi Riportban, az erport.ro oldalán publikált illetve publikál. 2012 óta a Román Rádiótársaság székelyföldi területi csatornájának, a Marosvásárhelyi Rádiónak a munkatársa. Naponta jelentkező kulturális-politikai műsora az Értsünk Szót

Újságíróként emberi-, nő- és kisebbségi jogokkal foglalkozik. Rendszeresen jelennek meg riportjai, elemzései különböző válságövezetekből. (Törökország kurdok lakta vidékeiről, a török-görög határövezetről, az európai és az Európán kívüli menekültútvonalakról, Bangladesről, Grúziáról). 2017-ben indította el kollégájával, Fodor Zsuzsannával 168 óra honlapján működő Kríziszóna című rovatát, ahol angolul és magyarul publikál.

Az újságírói munkáját ért vádak és támadások[szerkesztés]

2009-ben a csíkszéki önkormányzatok elöljárói feljelentést tesznek ellene az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Nesze nektek csabakirályfizás című cikke miatt. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Parászka javára ítélt,[1] a cikket szándékosan félreértettnek, a vádakat alaptalannak minősíti.

2013-ban a Marosvásárhelyi Rádió archívumában negyven órányi, Parászka Boróka által rögzített hanganyagot semmisített meg egy ismeretlen elkövető, vélhetően politikai okokból: az interjúk között romániai és magyarországi ellenzékiekkel, különböző kisebbségi közösségek valamint az LMBTQ közösség tagjaival készített hanganyagok voltak.

Jogvédő és tényfeltáró munkája miatt évek óta zaklatások, esetenként halálos fenyegetések érik. A Parászka Borókát ért támadások miatt állást foglalt a Romániai Magyar Újságírók Egyesülete, a támadásokat rögzítette a Mapping Media Freedom és az Index on Censorship. A legutóbbi, halálos fenyegetésekkel járó támadássorozat akkor indult ellene, amikor a magyar kormány erdélyi sajtófinanszírozásáról írt tényfeltáró anyagot A címzett ismeretlen címmel.

Fontosabb írásai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A határozat a Wikimedia OTRS rendszerében ticket:2018031110005953 ügyszámon archiválásra került.

Forrás[szerkesztés]