Panamakalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Panamakalap és készítése
UNESCO-ICH-blue.svg A Panamakalap az emberiség szellemi kulturális örökségének része.
Panama hat.jpg
Adatok
Ország  Ecuador
Felvétel éve 2012
UNESCO azonosító
A Wikimédia Commons tartalmaz Panamakalap és készítése témájú médiaállományokat.
Bécal Panama Hat Production.JPG

A pálmalevelekből készült panamakalap valójában nem Panamából, hanem Ecuadorból származik. A XIX. és XX. században kezdődött a helyi termék külföldre szállítása. A hajós társaságnak köszönhetően jutott el Ázsiába, Amerikába, Európába. A panamakalap elnevezést onnan kapta, hogy Theodore Roosevelt a Panama-csatorna építkezését 1904-ben meglátogatta és az erről megjelent újsághírek fotóján, panamakalapot viselt.

A panamakalap készítése[szerkesztés]

A kalapot a kalappálma (Carludovica palmata) levelének nyeléből készítik, amelyet felhasogatnak és ezekből a vékony szalag formájú részekből fonják meg a kalapot. Előbb a tetejét készítik el, aztán óvatosan a többi részt, vigyázva arra, hogy a szálak finoman simuljanak egymáshoz.

A panamakalap kézzel szőtt kalap, a szövés lényege, hogy a szálakat egymással derékszögben keresztezik és a tartósság érdekében összefűzik, a széleket eldolgozzák, a szálak ebben az esetben a kalappálma növényt jelenti. A toquilla szalmakalapot az Ecuadori parton növő toquilla pálma szárát bevonó zöld háncsrétegből szövik, egy különleges eljárással eltávolítják belőle a növény fotoszintézisében szerepet játszó zöld színt. Szövés után az alapanyag már két részből áll, elkülönül a kalap karimája és korona része. A korona része kupola formájú, a karima rész pedig lapos, egyenes. Egyetlenegy kalap alapanyag elkészítése nyolc naptól akár hónapokig is tarthat. A folyamat végén mossák, fehérítik, mert a napokig, hónapokig tartó kézműves eljárás során, rengeteg szennyező anyag kerülhet az alapanyagba.

Nemcsak nők és gyerekek fonják a panamakalapot, hanem férfiak is választják azt fő foglálkozásként, s a leghíresebb szakemberek is közülük kerülnek ki. A szövést végző takácsok, kézművesek általában földműves családok leszármazottai, akik családon belüli titokként őrzik a szövési eljárást.

A panamakalapokat ugyanúgy fa formával bármilyen kalap formára rá lehet szakkifejezéssel élve húzni, de igazából a karima és a kalap nagyságát az alapanyag nagysága határozza meg, mert a gyapjú filccel és nemezelt anyagokkal ellentétben a panama alapanyaga még forró víz és gőz segítségével sem növelhető, mert akkor a szövött felületben rés keletkezne, ott besütne a nap és a kalap elveszítené azt az esztétikai értékét, amit a minél sűrűbb, minél vékonyabb szálakból álló textúra határoz meg. A kalap népszerűségét annak köszönhette, hogy áztatás vagy gőz után, bármilyen stílusú és formájú fából készült formára ráidomul, ezért el lehetett belőle készíteni a ’20-as,’30-as,’40-es,’50-es,’60-as,’70-es évek férfi divat, női divat trendi kalapjait, aminek az őszi-téli változatát valamilyen nemezelt anyagból készítették, míg a nyári változatot, „Made in Ecuador” panamakalap anyagból kivitelezték a legigényesebb vevőkör számára.

Érdemes megemlíteni, hogy ha az alapanyagot nem Ecuadorban szőtték, akkor az nem valódi panamakalap, napjainkban Ecuador két városa, Montecristi és Cuenca a termelés két fő központja. A valódi kalapot a korona belsejében elhelyezett barna színű pecséttel igazolják amelyen szerepel a „Made in Ecuador” hivatalos pecsétje, jele.

A panamakalap értéke[szerkesztés]

A szálak vékonyságától és a fonat minőségétől függ a kalap értéke.

A panamakalap alapanyag jellemzőit azzal határozzák meg, hogy egy hüvelyk (1 hüvelyk = 2,54 cm) mértékegységű hosszban, hány szál keresztezi egymást. 21-24 kereszteződés/hüvelyk-től egészen a 33-36 kereszteződés/hüvelyk-ig, ami akár 5000 USD is lehet, az alapanyag/kalap. Az alapanyagot tőzsdén is forgalmazzák. A színei általában natúr színek, különböző árnyalatai. Utólagos festése nagyon nehéz, mert a fűszálak vékony lapokból állnak és ezek időlegesen a kalap fazonjából adódó törési felületeken vagy nagyobb igénybe vett részeken leválnak ezért a felületi festés idővel részlegesen lepotyog.

A panamakalap híres embereken és filmekben[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján Ecuador bejegyzett öröksége 2012-ben a panamakalap alapanyag szövésének eljárása lett.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]