Palesztin korongnyelvűbéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Palesztin korongnyelvűbéka
Israel painted frog.JPG
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Archaeobatrachia
Család: Alytidae
Nem: Latonia
Faj: L. nigriventer
Tudományos név
Latonia nigriventer
Mendelssohn, és Steinitz, 1943
Elterjedés
Discoglossus nigriventer distribution.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Palesztin korongnyelvűbéka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Palesztin korongnyelvűbéka témájú médiaállományokat és Palesztin korongnyelvűbéka témájú kategóriát.

A palesztin korongnyelvűbéka, vagy más néven izraeli feketebéka (Latonia nigriventer) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a békák (Anura) rendjéhez, ezen belül az Alytidae családjához tartozó faj. Korábban a Discoglossidae családba tartozott, ám újabb kutatások megállapították, hogy morfológiai jellemzői inkább a fosszilis Latonia nemzetségéhez sorolják.[1]

Elterjedése[szerkesztés]

A faj korábban egy meglehetően kis területen élt Észak-Izraelben, a Hula-tó környékén, valamint Szíria déli részén, édesvízi, mocsári környezetben. Az élőhelyein a mocsarakat lecsapolták mezőgazdasági célokra és a malária elleni küzdelem részeként az 1950-es években. Az eredetileg 6000 hektáros térségben csak mintegy 320 hektár maradt mocsaras. Ez természetvédelmi terület 1964-től, de ez már a palesztin béka kihalása után volt. Az utolsó példányokat Steinitz gyűjtötte 1955-ben.

Jelenleg két példány ismeretes, az egyiket Mendelssohn 1940-ben, a másikat Steinitz 1955-ben gyűjtötte. Sem ebihal állapota, sem melléktípusai nem ismertek.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 40 milliméter. Sötét színű hasán kis fehér foltok voltak. Hasonló a Discoglossus pictus nevű korongnyelvűhöz, de a színséma kissé eltér, valamint a szemei közti távolság nagyobb, mellső végtagja hosszabb és orra kevésbé kiálló.

Rokonsága[szerkesztés]

Az ibériai korongnyelvűbéka (Discoglossus hispanicus) Spanyolországban és Portugáliában, a spanyol korongnyelvűbéka (Discoglossus jeanneae) Spanyolországban honos. A korzikai korongnyelvűbéka (Discoglossus montalenti) Korzika szigetén, a tarka korongnyelvűbéka (Discoglossus pictus) Algériában, Dél-Franciaországban, Szicília szigetén, Máltán, Marokkóban, Spanyolországban és Tunéziában honos. A tirrén-korongnyelvűbéka (Discoglossus sardus) Szardínia és Korzika környékén él.

Érdekesség[szerkesztés]

Az izraeli feketebékát az 1950-es évek óta kihaltnak hitték, de 2011 novemberében láttak egy példányt, és azt feltételezik, hogy több is élhet a környéken.[2]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]