Palesztin korongnyelvűbéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palesztin korongnyelvűbéka
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Archaeobatrachia
Család: Alytidae
Nem: Latonia
Faj: L. nigriventer
Tudományos név
Latonia nigriventer
Mendelssohn, és Steinitz, 1943
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Palesztin korongnyelvűbéka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Palesztin korongnyelvűbéka témájú médiaállományokat és Palesztin korongnyelvűbéka témájú kategóriát.

A palesztin korongnyelvűbéka, vagy más néven izraeli feketebéka (Latonia nigriventer) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a békák (Anura) rendjéhez, ezen belül az Alytidae családjához tartozó faj. Korábban a Discoglossidae családba tartozott, ám újabb kutatások megállapították, hogy morfológiai jellemzői inkább a fosszilis Latonia nemzetségéhez sorolják.[1]

Elterjedése[szerkesztés]

A faj korábban egy meglehetően kis területen élt Észak-Izraelben, a Hula-tó környékén, valamint Szíria déli részén, édesvízi, mocsári környezetben. Az élőhelyein a mocsarakat lecsapolták mezőgazdasági célokra és a malária elleni küzdelem részeként az 1950-es években. Az eredetileg 6000 hektáros térségben csak mintegy 320 hektár maradt mocsaras. Ez természetvédelmi terület 1964-től, de ez már a palesztin béka kihalása után volt. Az utolsó példányokat Steinitz gyűjtötte 1955-ben.

Jelenleg két példány ismeretes, az egyiket Mendelssohn 1940-ben, a másikat Steinitz 1955-ben gyűjtötte. Sem ebihal állapota, sem melléktípusai nem ismertek.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 40 milliméter. Sötét színű hasán kis fehér foltok voltak. Hasonló a Discoglossus pictus nevű korongnyelvűhöz, de a színséma kissé eltér, valamint a szemei közti távolság nagyobb, mellső végtagja hosszabb és orra kevésbé kiálló.

Rokonsága[szerkesztés]

Az ibériai korongnyelvűbéka (Discoglossus hispanicus) Spanyolországban és Portugáliában, a spanyol korongnyelvűbéka (Discoglossus jeanneae) Spanyolországban honos. A korzikai korongnyelvűbéka (Discoglossus montalenti) Korzika szigetén, a tarka korongnyelvűbéka (Discoglossus pictus) Algériában, Dél-Franciaországban, Szicília szigetén, Máltán, Marokkóban, Spanyolországban és Tunéziában honos. A tirrén-korongnyelvűbéka (Discoglossus sardus) Szardínia és Korzika környékén él.

Érdekesség[szerkesztés]

Az izraeli feketebékát az 1950-es évek óta kihaltnak hitték, de 2011 novemberében láttak egy példányt, és azt feltételezik, hogy több is élhet a környéken.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]