Pak Honjong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pak Honjong
A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 1. külügyminisztere
Hivatali idő
1948 szeptembere – 1953 augusztusa
Utód Nam Ir

Született 1900. május 28.
Jeszan, Dél-Cshungcshong, Korea
Elhunyt1955. december 5. (55 évesen)
Észak-Korea
Párt Koreai Munkapárt

Foglalkozás
Iskolái
  • Nemzetközi Lenin Iskola
  • Kyunggi High School
Halál oka lőtt seb
Vallás ateizmus
A Wikimédia Commons tartalmaz Pak Honjong témájú médiaállományokat.

Pak Honjong (hangul: 박헌영handzsa: 朴憲永, RR: Pak Hon-yong?; 1900. május 28.1955. december 5.) koreai függetlenségpárti, kommunista politikus volt, majd Észak-Korea külügyminisztere.

Fiatalkora[szerkesztés]

Pak 1900. május 28-án született a Dél-Cshungcshong tartománybeli Jeszanban, egy jangban (koreai nemes) család sarjaként. 1919-ben végezte el a Kjongszong Gimnáziumot.

1919-ben részt vett a márciusi elsejei függetlenséget követelő tüntetésen, majd a későbbiekben szerepet vállalt más, hasonló mozgalmakban is. 1921-ben csatlakozott az ekkor még Sanghaj központtal szerveződő koreai kommunista csoportokhoz. 1925-ben, a Szöulban megalakuló Koreai Kommunista Párt a vezetőjévé választotta.[1]

Korea japán megszállása (1910–1945) során többször is bebörtönözték felforgató tevékenység vádjával, majd 1926-ban kénytelen volt elmenekülni a félszigetről. Ezután Mandzsúrián keresztül a Szovjetunióba menekült, ahol folytatta a tevékenységét. 1940-ben visszatért Koreába, ahol ismételten bekapcsolódott a helyi ellenállás munkájába, ezzel megalapozva későbbi tekintélyét.

A felszabadulás után[szerkesztés]

Korea 1945-ös felszabadulása után a Szöulban újjászerveződő Koreai Kommunista Párt főtitkára, majd annak szétválása után a dél-koreai szekció vezetője, amely 1946-ban, miután egyesült más pártokkal, a Dél-Koreai Munkapárt nevet vette fel. Miután 1949-ben egyesült a Dél- és az Észak-Korea Munkapártja, Pak lett a Koreai Munkapárt egyik alelnöke.

Ekkoriban a párton belül négy frakció működött, a Kim Ir Szen vezette partizán, a Kim Dubong vezette Jenan, Alekszej Ivanovics Hegaj vezette szovjet, illetve a Pak által vezetett, úgynevezett belföldi frakció, amelynek tagjai olyan koreai kommunisták voltak, akik a japán megszállás alatt otthon harcoltak a függetlenségért.[2]

A párton belül betöltött tisztsége mellett Pakot nevezte ki külügyminiszterré Kim Ir Szen a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) kikiáltása után.

A koreai háborút (1950–1953) követően a Koreai Munkapártban meginduló tisztogatási folyamatok első áldozata lett Pak Honjong, akit a Központi Bizottság augusztusi plénumán azzal vádolt meg Kim Ir Szen, hogy külügyminiszterként az Egyesült Államoknak kémkedett.[3]

1955-ben egy koncepciós per során halálra ítélték, és feltételezhetően ki is végezték, egyes adatok szerint egy évvel később.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://goffs.herts.sch.uk/goffsm4/historyaslevel/historyalevelquicklinks/korea.html[halott link]
  2. Andrei Lankov: Crisis in North Korea: The Failure of De-Stalinization, 1956, pp. 11-15., University of Hawai'i Press, Honolulu, 2005.
  3. http://www.globalsecurity.org/military/world/dprk/leadership-purges.htm