Pachystropheus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pachystropheus
Evolúciós időszak: késő triász
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha?
Rend: Choristodera?
Nem: Pachystropheus
von Huene, 1935
Fajok
  • P. rhaeticus von Huene, 1935 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pachystropheus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pachystropheus témájú kategóriát.

A Pachystropheus az őskori hüllők egyik neme, amely a késő triász időszakban (a rhaeti korszakban) élt Délnyugat-Anglia területén, és feltehetően a choristoderák (champsosaurusok) közé tartozik. Friedrich von Huene nevezte el 1935-ben, aki a Pachystropheust champsosaurusként írta le,[1] de ez tény évtizedekre feledésbe merült, mígnem G. W. Storrs és D. J. Gower újabb leírást készített a leletről. Ez az újraértékelés visszafelé 45 millió évvel kibővítette a champsosaurusok fosszilis rekordját.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. von Huene, Friedrich (1935). „Ein Rhynchocephale aus dem Rhat (Pachystropheus n. g.)” (német nyelven). Neües Jahrbuch fur Mineralogie, Geologie und Palaontologie 74, 441–447. o.  
  2. Storrs, G.W., and Gower, D.J. (1993). „The earliest possible choristodere (Diapsida) and gaps in the fossil record of semi-aquatic reptiles”. Journal of the Geological Society 150 (6), 1103–1107. o. DOI:10.1144/gsjgs.150.6.1103.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pachystropheus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.