Püspöklila császárhal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Püspöklila császárhal
akváriumi példány
akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Család: Pomacanthidae
Nem: Centropyge
Kaup, 1860
Faj: C. bispinosa
Tudományos név
Centropyge bispinosa
(Günther, 1860)
Szinonimák
  • Centropyge bispinosus (Günther, 1860)
  • Centropyge hispinosus (Günther, 1860)
  • Holacanthus bispinosus Günther, 1860
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Püspöklila császárhal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Püspöklila császárhal témájú médiaállományokat és Püspöklila császárhal témájú kategóriát.

A püspöklila császárhal (Centropyge bispinosa) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a Pomacanthidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A püspöklila császárhal előfordulási területe az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán nyugati részén van. Az utóbbi óceán déli részéről, Hawaii környékéről és a Vörös-tengerből hiányzik. Kelet-Afrikától kezdve a Tuamotu-szigetekig sokfelé megtalálható. Északon a Japán Izu-sziget, míg délen a Lord Howe-szigetcsoport alkotják elterjedésének a határát.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a hal legfeljebb 10 centiméter hosszú. Hátúszóján 14 tüske látható. Vöröses, kékes színű testén, szaggatott, sötét, függőleges vonalak futnak.

Életmódja[szerkesztés]

Püspöklila császárhal egy angliai akváriumban

Trópusi, tengeri halfaj, amely a korallzátonyok közelében él. Általában 5-45 méteres mélységekben tartózkodik. Nem vándorol. Titokzatos hal, amely a lagúnákban, partközeli részeken és a sűrűn benőtt korallmezőkön is jól érzi magát. Magányosan vagy kisebb rajokban úszik. Egy hím területén, körülbelül 3-7 nőstény van. Algákkal táplálkozik.

Felhasználása[szerkesztés]

A püspöklila császárhalat ipari mértékben halásszák az akváriumok számára. Az élőhelyén levő emberek, táplálékként fogyasztják.

Forrás[szerkesztés]