Pókbangó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pókbangó
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 100 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Kosborformák (Orchidoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Orchideae
Alnemzetség-
csoport
:
Orchidinae
Nemzetség: Bangó (Ophrys)
Faj: O. sphegodes
Tudományos név
Ophrys sphegodes
Mill.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pókbangó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pókbangó témájú médiaállományokat és Pókbangó témájú kategóriát.

A pókbangó (Ophrys sphegodes) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a kosborfélék (Orchidaceae) családjának bangó (Ophrys) nemzetségébe tartozó, Magyarországon fokozottan védett növényfaj.

Leírása[szerkesztés]

10–30 cm magas, nyúlánk növekedésű faj. A tőlevelei hosszúkás-lándzsásak, tompa végűek, világoszöldek és fényes felületűek. A vékony, zöld száron ülő, apró vörösesbarna rovarra, vagy pókra emlékeztető kevésszámú virágaival kevéssé feltűnő hazai bangófélénk. Virágain a mézajak kivételével rendszerint az összes lepellevél kopasz. A három külső lepellevél világoszöld, míg a két belső barnászöld és kopasz. A mézajak sötét-, vagy vörösbarna színezetű, bársonyos szőrzetű, rajta kopasz, fénylő H vagy X alakú rajzolat látható. Április végén és májusban virágzik, szubmediterrán növény.

Élőhelye[szerkesztés]

Inkább mészkedvelő, mocsár-, láp- és homoki rétek, nedves kaszálók, esetenként mocsárrétek, szikes puszták növénye. Előfordul többek között a Kiskunságban, a Bükk-vidék területén, a Fertő mellett, a Balaton-felvidéken, és Ásotthalom környéki réteken. Az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaszorult és élőhelyeinek legalább feléről el is tűnt[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. .Ulicsni Viktor: Vizsgálatok Magyarország 2. legnagyobb pókbangó-populációjának kialakulásáról. Kutató Diákok Mozgalma TUDOK 2006 Debrecen Növény-ökológia szekció. [2009. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 7.)

Források[szerkesztés]