Péntek esti gáz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péntek esti gáz
(Next Friday)
2000-es amerikai film
RendezőSteve Carr
ProducerIce Cube
Műfaj
ForgatókönyvíróIce Cube
Főszerepben
ZeneTerence Blanchard
OperatőrChristopher Baffa
VágóElena Maganini
Gyártás
GyártóCube Vision
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő94 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000
  • 2000. július 6. (Németország)[1]
Kronológia
ElőzőVégre péntek
KövetkezőMár megint péntek
További információk
SablonWikidataSegítség

A Péntek esti gáz (eredeti címe: Next Friday) egy 2000-es amerikai vígjáték, amelyet Steve Carr rendezett. A produkció főszerepében Ice Cube, Mike Epps és John Witherspoon. A Péntek esti gáz a Péntek-trilógia második része. Előzményét 1995-ben mutatták be Végre péntek címmel. A harmadik, és egyben utolsó rész 2002-ben jelent meg Már megint péntek címmel.

A film premierjét 2000. január 11-én mutatták be az Egyesült Államokban.[2] Magyarországon június 29-től volt látható a mozikban.[2] Bár a kritikusoknak csalódás volt a film, a Péntek esti gáz pénzügyileg sikeres produkció volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Miután kiderül, hogy Deebo megszökött a börtönből, hogy bosszút álljon Craigen, Craig Rancho Cucamongába költözik nagybátyjához, Elroyhoz, és unokatestvéréhez, Day-Dayhez. Elroyék nemrég megnyerték a lottót, amiből a házat és az autót vették, de az adósságaikat már nem tudják finanszírozni.

Day-Day egy lemezboltban dolgozik, ahonnan később kirúgják, mikor a tulajdonos azt hiszi Craigre, hogy betörő. Craig a szomszédokra lesz figyelmes, akik egy szivattyút cipelnek. A testvérpárt Jokereknek hívják, és valószínűleg készpénzt rejtegetnek. Craig betör a testvérekhez, amíg Day-Day és munkatársa, Roach elterelik a figyelmet. Bár Craignek sikerül pénzhez jutnia, a másik két férfit foglyul ejtik.

Craig apja, Willie, meglátogatja Elroyt, de véletlenül magával hozza Deebót és testvérét, Tyrone-t a csomagtartóban. Craig, Willie és Elroy úgy döntenek, hogy megmentik Day-Dayt és Roachot. Willie és Elroy hatástalanítja a két Joker-testvért, Craig pedig a harmadikkal birkózik. Mikor úgy tűnik, hogy a harmadik testvér legyőzi Craiget, megjelenik Deebo, és fegyvert fog Craigre. A Joker-testvérek kutyája megharapja Deebót, a kiérkező rendőrség pedig letartóztatja őt és testvérét, valamint a Jokereket.

Craig elmegy a testvérek szivattyújával, és hazatér apjával, mikor Day-Day autóját várandós barátnője betöri egy téglával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Craig Jones Ice Cube Gesztesi Károly
D'Wana Tamala Jones Timkó Eszter
Day-Day Jones Mike Epps Kálid Artúr
Elroy Jones Don "DC" Curry Dörner György
Willie Jones John Witherspoon Kránitz Lajos
Deebo Tommy Lister Both András
Suga Kym Whitley Kocsis Mariann
Roach Justin Pierce Csőre Gábor
Joker Jacob Vargas Kálloy Molnár Péter
Mrs Ho-Kym Amy Hill Pásztor Erzsi
Karla Joker Lisa Rodríguez Kéri Kitty
Tyrone Sticky Fingaz Vári Attila
Pinky Clifton Powell Besenczi Árpád
Lil Joker Lobo Sebastian Faragó András
Baby Joker Rolando Molina Jászai László
Baby D' The Lady of Rage Makay Andrea
vásárló Michael Blackson Földi Tamás
postás az adózási felszólítással Michael Rapaport n.a
Smokey (archív felvétel) Chris Tucker n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film vegyes fogadtatásra lelt. A Rotten Tomatoeson 21%-os minősítést ért el 66 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A Péntek esti gázból hiányzik az eredeti Végre péntek szórakozása. A film kusza és cselekmény nélküli, és a viccesen vulgáris gegekre támaszkodik.”[4] Roger Moore az Orlando Sentineltől azt írta: „Cube összefüggéstelen, komolytalan kábulatban sétál végig ebben a filmben, felgyújtva egy nyilvánvalóan nagy tehetséget az olcsó nevetés és a nagy kasszasikerek érdekében.”[4] Tom Keogh a Film.com-tól azt írta: „A Péntek esti gázra végül úgy fognak emlékezni, mint egy eldobható bohózatra, de amely boldog emléket hagy maga után.”[4] Michael O'Sullivan a Washington Posttól azt írta: „A Péntek estében minden megvan, amit a Végre péntekben szerettél.”

A MetaCritic 41 pontot adott a 100-ból 25 értékelés alapján.[5] Jonathan Rosenbaum a Chicago Readertől azt írta: „Nem nagy durranás, de jól eltöltött idő.”[5] Owen Gleiberman az Entertainment Weeklytől azt írta: „Magasan indul, fokozatosan leáll, majd meghal.”[5] Jay Carr a Boston Globe-tól azt írta: „A cselekmény többnyire szellemtelen és kiszámítható. A kétségbeesés és a közönség iránti tisztelet hiányának egyik fokmérője, hogy milyen gyakran próbál humort kicsikarni a puffadásból és az ürülékkel kapcsolatos gegekből.”[5]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film nyereséges volt. A stúdió 11 millió dollárt költött, amire 59,8 millió dollár érkezett be bevétel címén.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. a b Internet Movie Database
  3. iszdb.hu
  4. a b c Rotten Tomatoes
  5. a b c d MetaCritic
  6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]