Pázmány Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pázmány Dániel
Született1836. április 1.
Csallóközaranyos
Elhunyt1916. február 1. (79 évesen)
Szentes
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásalevéltáros
SablonWikidataSegítség

Szilasi és laki Pázmány Dániel (Csallóközaranyos, 1836. április 1.Szentes, 1916. február 1.) Csanád vármegyei főlevéltáros, nyitramegyei gazdasági egyesület titkára.

Élete[szerkesztés]

Középiskolát Pozsonyban és Pápán, a református teológiát Pápán végezte. Pályáját 1859-ben Balatonkenesén kezdte, ahol akadémikus rektorként négy évig működött. A lelkészi vizsga letétele után egy évig Komáromban volt református káplán, innen választották meg őt a csilizradványi hívek papjuknak, akik között 6 évig lelkészkedett.

Lelkészi pályáját megszakitva, 1870-ben állami ösztöndíjat nyert és a karlsruhei gazdasági főiskolán gazdasági szaktanárrá képezte ki magát, majd Németországban és Svájcban tett tanulmányutat gazdasági ismereteinek gyarapítása végett.

Külföldről hazatérve, a nyitramegyei gazdasági egyesület titkárává választották meg 1872-ben, amely állásában az intenzív földművelés módszerét ismertette, vándorelőadásokat tartott és cikkeket írt. Ezutáni Nyitra vármegye közgazdasági előadója lett. A gazdasági pályát azonban hamarosan felcserélte a jövedelmezőbb jegyzői állással. Mint községi jegyző is érvényesíthette gazdasági szaktudását. 1875-től 1886-ig Negyeden 10, majd a szomszédos Vágfarkasdon másfél évig volt jegyző.

A jegyzői állását levéltárosira cserélte. 1885 júliusában nevezték ki Csongrád vármegye levéltárnokává, amely állásában 1914-es nyugdíjazásáig,[1] megszakítás nélkül működött és néhány évig a közgazdasági előadói tisztet is betöltötte. Rendezte a Csongrád megyei levéltárat. A levéltárosi pályára készülők közül sokan fordultak hozzá előtanulmányok céljából. Dolgozott több vidéki lap számára, nagy és széleskörű ismeretei voltak a régi közigazgatás és judikatúra terén.

Művei[szerkesztés]

  • Jegyzetek Svájczról. Komáromi Lapok 1871/37, 151. (dec. 9.)
  • Kisebb vagy nagyobb földbirtokon érdemesebb-e gazdálkodni? Komáromi Lapok 1871/39, 157. (dec. 23.)
  • 1872 Előrajza az 1872. okt. 5-10. Nyitrán rendezendő gazdasági kiállításnak. Gazdasági Lapok.
  • 1873 Nyitramegyei gazdasági egyesület. Gazdasági Lapok.
  • 1874 A mezőgazda általános tulajdonságai. Falusi Gazda.

Munkatársa volt a Magyarország címeres könyve kiadványnak. Néhány irata a Szentesi levéltárban maradt fenn.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ekkor Panyik-Tóth Döme váltotta fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]