Pávaszemes gyík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pávaszemes gyík
Ocellated Lizards cutted.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Család: Nyakörvösgyíkfélék (Lacertidae)
Nem: Timon
Faj: T. lepidus
Tudományos név
Timon lepidus
Daudin, 1802
Elterjedés
Mapa Timon lepidus.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pávaszemes gyík témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pávaszemes gyík témájú médiaállományokat és Pávaszemes gyík témájú kategóriát.

Timon lepidus.jpg

A pávaszemes gyík (Timon lepidus vagy Lacerta lepida) a hüllők (Reptilia) osztályába, a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe és a nyakörvösgyíkfélék (Lacertidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése, előfordulása[szerkesztés]

Spanyolország, Portugália, Északnyugat-Olaszország és Dél-Franciaország területén honos. A természetes élőhelye száraz, bokrosok, szőlőskertek és olajfaligetek.

Alfajai[szerkesztés]

  • Timon lepidus lepidus
  • Timon lepidus ibericus
  • Timon lepidus nevadensis
  • Timon lepidus oteroi

Megjelenése[szerkesztés]

Erőteljes felépítésű gyík, a legnagyobb európai gyíkfaj. A nagyobb hímek 60–80 cm-esek is lehetnek. Színük változó, általában zöld, hátukat fekete hálózatos vagy kacskarigós minta díszíti. Testoldalán 3-4 sorban nagy, fekete keretes kék szemfoltok sorakoznak. Éles fogai vannak amivel súlyos sebet tud okozni. Éles hegyes karmaival is védekezik.

Életmódja[szerkesztés]

A pávaszemes gyík az ember elől igyekszik elmenekülni, de a kutyákkal, macskákkal bátran szembe fordul, beleharap az orrukba vagy a mellükbe, s ezzel megfutamítja őket. Ha ügyetlenül fogják meg az embert is megharapja. Étrendje nagyobb rovarok, főleg bogarak, kifosztja a madarak fészkét, és néha kisebb hüllőkkel, békákkal és kisemlősökkel táplálkozik. Gyümölcsöt és egyéb növényi anyagokkal is táplálkozik, főleg a száraz területeken. Rendszerint egy-egy odvas fa körül szaladgál, ha üldözik, eltűnik az üregben, de azonnal megfordul, és feje előbukkan az odú nyílásában. Ügyesen kúszik a fák ágain is. Ha oda üldözik, leveti magát a földre, és valamilyen lyukban keres menedéket.

Tartása[szerkesztés]

Nagyon hálás terráriumi állat, könnyen tartható és hosszú életű. Szinte bármilyen felkínált táplálékot elfogad, rovaroktól kezdve a gyümölcsökig. Az egészséges életritmus fenntartása érdekében teleltetést igényel. Terráriuma – méretéből adódóan – minél nagyobb legyen, egy búvóhely és egy napozóhely kialakításával.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]