Oszkó-Jakab Natália

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oszkó-Jakab Natália
Született Jakab Natália
1983. szeptember 3. (36 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Házastársa Oszkó Péter
Foglalkozása üzletasszony, művészeti mecénás, fesztiváligazgató, kultúraszervező

Oszkó-Jakab Natália (Budapest, 1983. szeptember 3. –) magyar üzletasszony, művészeti mecénás, a Művészetek Völgye általános igazgatója [1] , a Kerekdomb Fesztivál[2] és az Örvényeshegy Piknik[3] alapítója, főszervezője, valamint a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány elnöke.

Magánélete[szerkesztés]

Édesapja Jakab András volt Szentpétervári magyar konzul, édesanyja Tyilinyina Ljudmila orosz közgazdász. Gyermekkorát részben Magyarországon, Budapesten, részben az ukrán Kharkiv településen töltötte. Férjével, Oszkó Péter volt pénzügyminiszterrel nevelik kislányukat.

Tanulmányai[szerkesztés]

Általános iskolai éveit az ukrajnai Kharkiv 52-es számú Általános Iskolában kezdte, majd a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban folytatta. 2002-ben nyert felvételt a budapesti Corvinus Egyetemre, ahol nemzetközi tanulmányok szakon Európa fő- és diplomácia mellékszakirányán cum laude eredménnyel végzett. Kutatási területe: Quo vadis Ukrajna. ERASMUS ösztöndíjjal 2005-től a Nottingham Trent University hallgatója lett az Egyesült Királyságban, majd 2007-ben Új-Zélandon a dunedini University of Otago ösztöndíját is elnyerte. 2012-től 2013-ig Belgiumban a Katholike Universiteit Leuvenben folytatott külföldi tanulmányokat.

Pályafutása[szerkesztés]

2006-ban a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának II. Európai Főosztályán (FÁK terület) töltött szakmai gyakorlatát követően az Ernst & Young és a MAG ZRt. közös Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 4.1 és 4.2 intézkedéseiben alkalmazott külső szakértői értékelő rendszer hatásvizsgálatának és értékelésének szakértőjeként kezdett el dolgozni. 2008-ban került kapcsolatba a kulturális területtel, a Magyar Fesztiválközpont Kht. és a Művészetek Palotája [4] megbízásából angol, német, orosz, olasz tolmácsként és asszisztensként is segítette a fellépő külföldi művészeket. Hamarosan a Művészetek Palotája produkciós menedzseri pozícióját is elnyerte, a WOMEX - Világzenei Kiállítás magyar nyitókoncertjét szervezte Koppenhágában a Hangvető és a Külügyminisztérium segítségével. 2012-től az Open Society Foundations program, majd az Open Society Justice Initiative (Közép - Ázsia területe) program és az European Civil Liberties Project koordinátora lett. A Művészetek Völgyeben kezdetben programszerkesztő, színpadkoordinátor, marketing és intézményi kapcsolatokért felelős munkatárs volt, majd 2013-tól, mint a fesztivál igazgatója[5] [6]== Pályafutása == 2006-ban a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának II. Európai Főosztályán (FÁK terület) töltött szakmai gyakorlatát követően az Ernst & Young és a MAG ZRt. közös Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 4.1 és 4.2 intézkedéseiben alkalmazott külső szakértői értékelő rendszer hatásvizsgálatának és értékelésének szakértőjeként kezdett el dolgozni. 2008-ban került kapcsolatba a kulturális területtel, a Magyar Fesztiválközpont Kht. és a Művészetek Palotája [4] megbízásából angol, német, orosz, olasz tolmácsként és asszisztensként is segítette a fellépő külföldi művészeket. Hamarosan a Művészetek Palotája produkciós menedzseri pozícióját is elnyerte, a WOMEX - Világzenei Kiállítás magyar nyitókoncertjét szervezte Koppenhágában a Hangvető és a Külügyminisztérium segítségével. 2012-től az Open Society Foundations program, majd az Open Society Justice Initiative (Közép - Ázsia területe) program és az European Civil Liberties Project koordinátora lett. A Művészetek Völgyeben kezdetben programszerkesztő, színpadkoordinátor, marketing és intézményi kapcsolatokért felelős munkatárs volt, majd 2013-tól, mint a fesztivál igazgatója[5] [6] koordinálja a tíz napos, több, mint 1200 programot kínáló összművészeti fesztivált. Emellett csapatával életre hívta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő Tállyan a Kerekdomb Fesztivált, [7] majd 2018-ban megalapította a Zalai-dombságok ölelésében, Zalacsányban az Örvényeshegy Pikniket. [8] Ezen összművészeti fesztiválok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az igényes, kulturális programokra éhező hazai közönség körében.

2016-ban férjével megalapították a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítványt, melynek missziója a vidéki kistérségekben, kistelepüléseken működő összművészeti rendezvények, fesztiválok felkarolásával, szervezésével és hosszú távú fenntartásával térségi fellendülés előidézése. Az alapítvány olyan fesztiválok működését segíti, mint például az Ördögkatlan Fesztivál, a Bor, Mámor... Bénye, a Hétrétország köztivál és a Palkonya Hangja.

Fő tevékenysége a rendezvényszervezés, de rendszeres előadója, védnöke olyan eseményeknek, hazai és nemzetközi konferenciáknak és intézményeknek, melyek a fesztiválszervezés, a zeneipar vagy a környezetvédelem terén kérnek tapasztalati segítséget. Szakmai hozzáállására és alap értékrendjére a legnagyobb hatással nevelőapja, Török László volt, aki orosz és kazah érdekeltségű építőipari vállalatot vezet.

Jegyzetek[szerkesztés]