Orvosi bűnügyek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Orvosi bűnügyek
(Crimini bianchi)
Műfaj akció
dráma
kórházsorozat

Alkotó Pietro Valsecchi
Író Dante Palladino
Giorgia Mariani
Rendező Alberto Ferrari
Főszereplő Daniele Pecci
Ricky Memphis
Cristiane Filangieri
Micaela Ramazzotti
Antonio Manzini
Hang sztereó hangzás
Narrátor Dányi Krisztián (a bevezetőben a magyar hangok bemondója)
Főcím Help Me Now
Főcímzene Marco Guerzoni
Végefőcím All That I Need
Zeneszerző Luigi Seviroli

Formátum Televíziós sorozat
Szlogen Lottiamo Per La Giustizia
Ország olasz Olaszország
Nyelv olasz
Évadok 1
Epizódok 12 (epizódlista)
Gyártás
Producer Pietro Valsecchi
Forgatási helyszín Róma
Operatőr Lorenzo Adorisio
Részenkénti játékidő Hozzávetőlegesen 50 perc epizódonként
Gyártó Taodue
Forgalmazó Mediaset
Sugárzás
Eredeti adó Canale 5
Italia 1
Joi
Eredeti sugárzás 2008. szeptember 24.2009. június 28.
Első magyar adó M1
Státusz Befejezve
Korhatár 12 éven aluliak számára nem ajánlott! Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk

Az Orvosi bűnügyek (Crimini bianchi) egy tizenkét epizódból álló, nagyjából ötvenperces időtartamot kitöltő, olasz televíziós sorozat, amelyet 2008-as és 2009-es esztendőben készítettek, és forgattak Rómában. A cselekmény műfaja magába foglalja az akciót, a drámát, egy kicsit a thrillert, de leginkább az orvosok által elkövetett műhibák felderítésére helyezi a hangsúlyt.

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat eseményei, néhány orvos munkáját mutatják be, akik létrehoztak egy egyesületet azért, hogy fényt derítsenek, az egyes orvosok által elkövetett végzetes hibákra. Ennek eredményeként a betegek életüket veszítik, vagy jobbik esetben maradandó károsodást szenvednek. Mindannyian a Nemzeti Egészségügy képviseletével próbálják érvényesíteni az emberek jogait a nyomozások lefolytatásával.

A történet középpontjában áll Luca Leoni (Daniele Pecci) a sebész, aki egy autóbaleset következtében - amiben meghalt a barátja Stefano (Enrico Silvestrin) - már nem vehet részt a műtéteken. A kezei ugyan épségben maradtak, viszont olyannyira roncsolódtak, hogy a komolyabb kiterjedésű sebészi mozdulatokra már nem alkalmas, így tanítással foglalkozik. Továbbá az egyesület tagjai közé tartozik Claudio Bruni (Ricky Memphis), aki az ügyvédi, és a törvényes feladatokat látja el, ha esetleg valamilyen külsőbb hivatali támadás érintené őket. Francesca Coronati (Christiane Filangieri), mint nőgyógyász szolgáltatja a tudását, Chiara Rinaldi (Micaela Ramazzotti) a szívspecialista, és az aneszteziológus Enrico Castelli (Antonio Manzini) járul hozzá a csapat eredményes, szervezett, és hatékony munkájához.[1]

Szereplők és magyar hangok[2][szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Daniele Pecci Luca Leoni Bozsó Péter
Ricky Memphis Claudio Bruni Haás Vander Péter
Christiane Filangieri Francesca Coronati Roatis Andrea
Micaela Ramazzotti Chiara Rinaldi Bogdányi Titanilla
Antonio Manzini Enrico Castelli Sótonyi Gábor
Claudio Angelini Cesare Bruni Faragó András
Emanuela Galliussi Silvia Haffner Anikó
Enrico Silvestrin Stefano †

A szereplők jellemzése[3][szerkesztés]

  • Luca Leoni: Szívsebész. Egy balesetből kifolyólag már nem műthet. Önfejű, makacs, és ambiciózus. Tulajdonképpen a csapat "esze", akinek nagyon jó meglátásai vannak, egy témával kapcsolatban. Stefano halála után nehezen, de megbékél vele Francesca, aki mindig is tetszett neki, és a "Csere" című epizódban erre egy rövid jelenet erejéig tér nyílik
  • Claudio Bruni: Az alapítvány ügyvédi feladatait látja el. Luca legjobb barátja. Többször a csillapító szerepét alakítja a csapatban. Akaratos személyiség, egy felesége, és egy tizennégy éves lánya van Bianca. Szüleinek van egy étterme a városban. Édesapja a "Protokoll szerint" című epizódban agyvérzést kap, de túléli. Egy sötétbordó ALFA Romeo 159 SW-t vezet.
  • Francesca Coronati: A csapat egyik női orvosát formálja meg, aki nőgyógyász, és miközben segít az alapítványnak, helyt kell állnia a kórház sürgősségi osztályán, ahol főállásban dolgozik. Éppen itt a "Vád alatt" epizódban próbálják meg rontani a tekintélyét. Alapjában egy rendes lány, bár temperamentumos, szeret úszni, és ő is vonzódik Luca-hoz. Nissan Micra az autója, amivel a "Veszélyes játékok" epizódban Luca-val balesetet szenvednek. Ezután egy Lancia Ypsilon lesz a segítségére az utakon.
  • Chiara Rinaldi: Szép, csinos, okos és idealista. Mint, Luca ő is az emberi szív irányába orientálódott. Nagy lelkesedéssel bír, és jó kezdeményező készsége van. Luca volt a tanára az egyetemen, akit mindig nagyon kedvelt, sőt titokban szerette is, de soha nem mondta meg neki, csupán egyszer Enrico tanácsára a "Mellékhatások" epizódban próbál óvatosan nyitni felé. Gyakran előfordul, hogy Enrico-val közösen dolgozik. Egy Smart Fortwo coupe-t vezet.
  • Enrico Castelli: Aneszteziológusként került az alapítványhoz, és egyben lett a csapat tagja. Gyakran ütköznek az érdekei Luca-éval, amiből a "Forrponton" epizódban igen komoly konfliktus alakul ki. Segítőkész, viszont emiatt ugyanebben az epizódban súlyos kés-szúrást kap egy kínai lány testvérétől. Chiara tetszik neki, nyíltan ugyan nem mondta meg a hölgynek, de finoman utalt rá. Egy kilencvenes évekbe tartozó Opel Astra F Caravan-t vezet.

Epizódok[4][szerkesztés]

Első évad (2008-2009)[szerkesztés]

Epizód száma Hivatalos epizódcím Eredeti bemutató Hivatalos magyar cím Eredeti magyar bemutató Évad száma
1 Un caso personale 2008. szeptember 24. Személyes ügy 2010. november 15. 1x01
2 Fuori strada 2008. szeptember 24. Hibás döntés 2010. november 22. 1x02
3 Il virus dell'impiccato 2008. október 1. A vírus 2010. november 29. 1x03
4 Sotto accusa 2008. október 1. Vád alatt 2010. december 6. 1x04
5 Effetti collaterali 2008. október 13. Mellékhatások 2010. december 13. 1x05
6 Lo sparo 2008. október 20. A lövés 2010. december 20. 1x06
7 Giochi pericolosi 2009. június 14. Veszélyes játékok 2010. december 27. 1x07
8 La lista 2009. június 14. A lista 2011. január 3. 1x08
9 Burn out 2009. június 21. Forrponton 2011. január 10. 1x09
10 Lo scambio 2009. június 21. A csere 2011. január 17. 1x10
11 Questione di protocollo 2009. június 28. Protokoll szerint 2011. január 24. 1x11
12 In nome del padre 2009. június 28. Az apa nevében 2011. január 31. 1x12

Érdekességek[szerkesztés]

Egyfajta érdekességként figyelhető meg, a bevezetőben a "Crimini bianchi" feliratban látható "m" betű: ugyanis ezt piros színnel kiemelve, a szinuszritmusra emlékeztető jelként integrálták be az alkotók.[forrás?] Így anélkül, hogy a néző megértené a sorozat lényegét, már ebből az apró, de hasznos fogásból, információt nyer a következményekre.

Csatornaváltás[szerkesztés]

Olaszországban a sorozat epizódjait eredetileg a Canale 5 csatorna vetítette volna le. Ez az elhatározás azonban az első négy epizód erejéig tartott, ugyanis a római orvosok elnöke Mario Falconi tiltakozását fejtette ki, mert az AMAMI egyesület (Associazione Medici Accusati di Malpractice Ingiustamente) vizsgálata szerint a sorozat az emberekben a félelmet kelti, és bizalmatlanságot idéz elő a kórházakkal szemben. Ezen kívül megvádolták azzal, hogy bizonyos amerikai sorozatokról egy egyszerű másolmány. Így, Signore Falconi kérte a hatóságokat, hogy ezen érveket figyelembe véve, függesszék fel a sorozatot. Azonban az ötödik, és hatodik részt az Italia 1-es csatorna leadta, és a hátramaradt hat epizódot a Joi televíziós csatorna vette a szárnyai alá.

A vádakat megcáfolták a sorozat megálmodói, és koholmánynak könyvelték el, hiszen véleményük szerint az igen erős kritikának a végső célja, hogy a sorozatot tönkre tegyék, és végül töröljék. Továbbá a nézettség sem arról tett tanúbizonyságot, hogy a nézők elutasítóak lennének. Viszont a mai napig tagadhatatlan tény maradt, hogy következő évad nem készült.[5]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]