Oroszország prágai nagykövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oroszország prágai nagykövetsége
Rangjanagykövetség
Küldő ország Oroszország
Fogadó ország Csehország
VezetőAlekszandr Vlagyimirovics Zmejevszkij
Irányítószám170 00
TelepülésPrága
CímUkrajinských hrdinů 6
Elhelyezkedése
Oroszország prágai nagykövetsége (Prága)
Oroszország prágai nagykövetsége
Oroszország prágai nagykövetsége
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 06′ 14″, k. h. 14° 24′ 51″Koordináták: é. sz. 50° 06′ 14″, k. h. 14° 24′ 51″
Oroszország prágai nagykövetsége weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Oroszország prágai nagykövetsége témájú médiaállományokat.

Oroszország prágai nagykövetsége az Oroszországi Föderáció egyik csehországi diplomáciai képviselete, ami Prága 6 kerületében található.[1] A nagykövetség a Friedrich Petschek Villában helyezkedik el, amit a második világháború után Csehszlovákia elnöke a Szovjetuniónak ajándékozott.

Története[szerkesztés]

Áttekintés[szerkesztés]

Az épület észak-nyugati oldala

A nagykövetség épületét 1927-ben vásárolta meg Jiří Popper cseh bankár.[2] Popper és Csehszlovákia elnöke, Edvard Beneš, együtt menekültek Londonba 1938-ban.[2][3]

Az ingatlant 1939. március 16-án a nácik eltulajdonították, egy nappal Csehország megszállása után, majd a Gestapo központjaként volt használva. Ebben az időszakban sok alagutat ástak az épület alatt.[2] 1945-ben, a háború vége után a Popper-család megpróbálta visszaszerezni az épületet, de Beneš államosítási politikája miatt ez sikertelen volt. Ugyan Beneš tudta, hogy a cseh bankár még életben volt és tervezett visszatérni hazájába, az épületet a Szovjetuniónak ajándékozta köszönetként. Az épületet a szovjetek országuk nagykövetségeként kezdték használni, felhasználva a németek által kiépített alagutakat is. Nagyon valószínű, hogy ezeket a KGB használta hírszerzésre.

A Popper-család eredetileg kapott volna pénzt az épületért, de a kommunista kormány felemelkedése következtében ez soha nem történt meg.[3] 1990-ben új törvények szerint lehetett kárpótlást kérni 1948 után elkobzott épületekre,[3] amit követően 2008 júliusában Lisbeth Popper, Jiří Popper fia, eljárást indított a cseh és az orosz államok ellen, kárpótlást kérve az épületért.[2] A dokumentumok szerint az épület értéke egy milliárd cseh korona, amit Csehország fizetett volna ki a családnak. A per szerint Oroszország elveszítette volna jogát az épület használatához, így új nagykövetségre lett volna szüksége az országnak.

Egy ukrán színekkel kifestett kézszobor a nagykövetség előtt, 2023-ban

Címváltoztatások[szerkesztés]

A nagykövetség megrongált fala Oroszország 2022-es Ukrajna elleni inváziója után

2020-ban a teret, amin a nagykövetség található, átnevezték Borisz Nyemcov tiszteletére, miután a politikust 2015-ben meggyilkolták. Válaszként a nagykövetség megváltoztatta hivatalos címét Korunovační 36-ra, amely a tér mellett fekvő utca. Az orosz nagykövetség szerint történelmi jelentősége miatt sokkal kevésbé volt valószínű ennek utcának átnevezése.[4] Oroszország 2022-es Ukrajna elleni invázióját követően április 22-én a város átnevezte a Korunovační utca egy rövid részét Ukrajinských hrdinů (Ukrán hősök) utcára, hogy a nagykövetség új címe Ukrajinských hrdinů 6 legyen.[5]

Diplomaták kiutasítása[szerkesztés]

2021 áprilisában kiderült, hogy a vrbětice-i robbantások mögött valószínűleg két orosz Felderítő Főcsoportfőnökség-ügynök állt, amit követően tizennyolc orosz diplomatát kiutasítottak a nagykövetségről.

Később a cseh kormány úgy döntött, hogy kiegyenlíti az orosz és cseh diplomaták számát a két ország nagykövetségein. 2021. június 1-én hét diplomata és huszonöt további személyzet maradt a nagykövetségen,[6] a korábbi 48 diplomata és 81 személyzethez képest.[7]

Ennek következtében az 1953-ban alapított orosz iskolát bezárták.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Чехия. web.archive.org. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  2. a b c d Moscow and Prague sued for post-WW2 nationalization | Aktuálně.cz (cseh nyelven). Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje, 2008. július 3. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  3. a b c Russian Embassy in Prague Reclaimed. [2011. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  4. Roth, Andrew. „Russia avoids 'Boris Nemtsov Square' address for its Prague embassy”, The Guardian, 2020. április 20. (Hozzáférés: 2024. április 24.) (brit angol nyelvű) 
  5. Ulice Ukrajinských hrdinů a Skakunův most. Praha 6 má nové místopisné názvy • Aktuality • Praha 6. [2022. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  6. Obrazem: Vozíky plné kufrů, přepravky se psy. Zbylí vyhoštění Rusové opustili Česko | Aktuálně.cz (cseh nyelven). Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje, 2021. május 31. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  7. Ruské velvyslanectví v Praze je stále při síle. Působí na něm nejvíce lidí ze všech ambasád (cseh nyelven). info.cz. (Hozzáférés: 2024. április 24.)
  8. Procházková, Petra: Ozvěny Vrbětic: „Jsme zoufalí,“ píší ruští rodiče dětí, kterým v Praze zavírají školu. Po 100 letech (cseh nyelven). Deník N, 2021. május 6. (Hozzáférés: 2024. április 24.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ruské velvyslanectví v Praze című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.