Orlov ügető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orlov ügető
Орловский рысак.jpg
Származási hely  Oroszország
Vérmérséklet melegvérű
Szín szürke, pej, fekete, deres, nagyon ritkán sárga
Jellemzők mozgása lendületes, akciós
Marmagasság bottal mérve 157-165 cm között
Hasznosítása fogatló, ügetőló

Az Orlov ügető az ügetőfajták közül a legrégebbi, Oroszország egyik legrégibb és legkedveltebb lófajtája. Elsősorban orosz területen vannak elismert ménesek, de a Balti államok és Ukrajna területén is találhatók fajtatiszta állományok. Európában is jelen van, de nem külön ménesekben, hanem együtt kezelik a többi ügetőfajtával.

Eredete[szerkesztés]

Alekszej Orlov gróf és a fajtaalapító Barsz I.

A fajta megalapítása Alekszej Orlov gróf nevéhez fűződik. A gróf egy hosszú távon is nagyteljesítményt nyújtó kocsilovat akart kitenyészteni. A 18. század második felében Orlov arab telivéreket hozatott Osztrovba. A lovakat helyi, illetve nyugat-európai (pl.: német, holland, dán) fajtákkal keresztezték. Kemény szelekcióval csak azokat az egyedeket tartották a tenyésztésben, amelyek tulajdonságai a legjobban közelítették meg a kívánt célt. A gyorsaságot angol telivérekkel javították.

Szmetanka, Barsz I. apai nagyapja

Az importált arab telivérek közt ott volt Szmetanka is, akinek egy spanyol származású kancától lett utódja, Polkan I, akitől a fajtaalapító származott.

Cár és orlov ügetők

A gróf 1778-ban Hrenovojéba vitte a ménest. Ott Polkan I egy holland kancát fedezett. Megszületett Barsz I, az "alapítóős". Barsz arab, és nyugat-európai kancákat fedezett.

Orlov a sztyeppén tartotta a ménesét, így segítette a szelekciót. A lovakat 1834-től tréningezik, versenyeztetik Moszkvában. Orlov gróf és V. I. Siskina gróf ménesmestere sokat tett a fajta kialakulásáért. A gróf halála után V. I. Siskin folytatta a munkát, aki a cél érdekében angol telivéreket és norfolki lovakat is használt. A XIX. század végén a fajta több ezer kancából állt, és Európa szerte népszerű lett.

Testfelépítése[szerkesztés]

Feje, arányos, egyenes profilú, durva, nyaka közepesen hosszú, magasan illesztett, marja alacsony, mellkasa nem túl mély, háta egyenes és hosszú, fara csapott, széles és erős, végtagjai hosszúak, ágyéka széles. Patái kemények.

Hasznosítás[szerkesztés]

Elsősorban ügetőversenyeken indítják őket, de előszeretettel használnak ügetőket fogathajtásban is. Testfelépítéséből adódóan, ha sikeresen át van lovagolva, akkor díjugratásban is bizonyíthat. Oroszországban ún. trojkákba fogják be őket.

"Amerikanizált" orlov?[szerkesztés]

Az orlov ügető nem bírta fölvenni a versenyt az amerikai és francia fajtákkal. Ezért a fajtának külön versenyeket rendeztek és rendeznek mai napig. Tiltások ellenére az orlovokat amerikai ügetőkkel keresztezték. Ennek eredménye az volt, hogy új fajta született meg. Ez nem más, mint az orosz ügető. Kisebb, mint az orlov, és szépsége is leromlott.

Orlov ügető manapság

Érdekességek[szerkesztés]

• Állítólag az orlov a legszebb ügető fajta.

• Ez a fajta nem olyan gyors, mint az amerikai vagy a francia ügető, de sokkal kitartóbb.

• Egy orlovoknak szóló versenyre amerikai lovat neveztek, aki rövid idő alatt 20 000 orosz rubelt nyert. Mikor majdnem rájöttek, a lovat megmérgezték, hogy ne maradjon bizonyíték.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lovasok.hu - Orlov ügető

Az orlov ügető

További információk[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap