Oliver Penrose

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oliver Penrose
Életrajzi adatok
Született1929június 6. (94 éves)
Marylebone, London
Ismeretes mint
HázastársJoan Lomas Dilley
SzüleiMargaret Leathes
Lionel Penrose
Iskolái
Szakmai kitüntetések
  • Royal Society tagja
  • Fellow of the Royal Society of Edinburgh

Oliver Penrose (Marylebone, London, 1929. június 6.[1] –) brit matematikus, elméleti fizikus, egyetemi tanár, a Royal Society tagja (FRS), az Edinburgh-i Royal Society tagja (FRSE), sakkversenyző.

Életpályája[szerkesztés]

Édesapja Lionel S. Penrose (1898–1972) volt, híres genetikus, pszichiáter, a sakkelméletek kutatója. Két fivére a fizikai Nobel-díjas Sir Roger Penrose matematikus, elméleti fizikus (*1931) és Jonathan Penrose sakkmester (*1933), húga Shirley Penrose genetikus professzor (*1945), férjezett nevén Hodgson. Apja és testvérei is kiemelkedő tehetségű sakkozók.[1]

Oliver Penrose a University College London-on és a Cambridge-i Egyetem King’s College-án végezte egyetemi tanulmányait. Neville Termperley-nél (1915–2017), az alkalmazott matematika professzoránál doktorált 1953-ban.[2]

Ezután a Nobel-díjas norvég-amerikai Lars Onsagernél (1903–1976), a Yale Egyetem fizikai kémiai és elméleti fizikai professzoránál végzett posztdoktori tudományos kutatást.

Tizenhét éven át a Milton Keynes-i Open University munkatársa volt, majd 1986-tól 1994-es nyugállományba vonulásáig Edinburgh-ben, a Heriot-Watt Egyetemen tanított matematikát.

Fő tudományterülete a statisztikus mechanika, a termodinamika és a fizikai kémia. Tudományos munkásságának fő területe a statisztikus mechanika modelljeinek matematikai kezelése és a fázisátmenetek elmélete, ezen belül a fémek halmazállapot-átmeneteinek kinetikája és a felületaktív ágensek (surfactants) fizikai kémiája. Ő dolgozta ki az „off diagonal long range order” nevű koncepciót, amely a szupravezetés és a szupravezető folyadékok vizsgálatában nyert jelentőséget. Foglalkozott kvantummechanikával és az idővektor (arrow of time) fizikájának tudományos interpretációjával is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b John Upham: Happy Birthday IM Dr. Jonathan Penrose OBE. Britishchessnews.com, 2019. október 7. [2020. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 27.)
  2. Olver Penrose a Mathematics Genealogy Project honlapon. genealogy.math.ndsu.nodak.edu. [2021. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 27.)

Kapcsolódó információk[szerkesztés]