Olga Leonardovna Knipper-Csehova

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Olga Leonardovna Knipper-Csehova
Knipper 2.jpg
Születési név Olga Leonardovna Knipper
Született 1868. szeptember 21.
Glazov
Elhunyt1959. március 22. (90 évesen)
Moszkva
Sírhely Novogyevicsi temető
Állampolgársága
Házastársa Anton Pavlovics Csehov
Szülei
Foglalkozása színész
Iskolái Moscow Art Theatre
Díjak
  • Sztálin-díj
  • Lenin-rend
  • Szovjetunió Népi Művésze díj
  • Munka Vörös Zászló érdemrendje
  • Emlékérem az 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban való bátor részvételért
  • A Szovjet-orosz Szövetségi Szocialista Köztársaság Művésze
  • A Szovjet-orosz Szövetségi Szocialista Köztársaság Érdemes Művésze
  • Medal "In Commemoration of the 800th Anniversary of Moscow"

Olga Leonardovna Knipper-Csehova az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Olga Leonardovna Knipper-Csehova témájú médiaállományokat.

Olga Leonardovna Knipper-Csehova (oroszul: Ольга Леонардовна Книппер-Чехова; Glazov, 1868. szeptember 21.Moszkva, 1959. március 22.) orosz szovjet színésznő. A Moszkvai Művész Színház egyik alapító tagja, Anton Pavlovics Csehov felesége volt.

Pályája[szerkesztés]

Német származású értelmiségi szülők gyermeke, apja mérnök volt, anyja tanárnő. Moszkvában, Nyemirovics-Dancsenko növendékeként végezte el a színiiskolát 1898-ban, majd mesterével együtt az akkor formálódó Moszkvai Művész Színház tagja lett és színészi pályafutása végéig az is maradt. A társulat tagjaként ismerkedett meg Csehovval, akivel 1901-ben kötött házasságot. Játszott az író főbb drámáiban: a Sirályban Arkagyina, a Ványa bácsiban Jelena Andrejevna, a Három nővérben Masa, a Cseresznyéskertben Ranyevszkaja alakját keltette életre. Szerepelt többek között Gogol A revizor, Turgenyev Egy hónap falun, Molière A képzelt beteg, Ibsen Ha mi, halottak, feltámadunk, Gerhart Hauptmann Einsame Menschen című darabjában. A 20. század első éveiben a színház egyik vezető színésznője volt.

Később, az 1920-as évektől egyre ritkábban kapott szerepet. A színház két vezető művésze, Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko között feszülő ellentétek két táborra szakították a társulatot, és egykori mesterével együtt az ő helyzete is meggyengült. Ekkorra már jócskán túljutott pályája csúcsán, a társulathoz pedig új, fiatal színészek szerződtek. Knipper-Csehova fokozatosan háttérbe szorult, lényegében leszorult a színpadról.

Házassága Csehovval rövid volt, és az író korai halálával ért véget; ő maga hosszú életet élt. Bátyja útépítő mérnök, öccse operaénekes volt (Vlagyimir Nardov néven). Két rokona szintén művészi pályára lépett: unokahúga, Olga Konsztantyinovna Csehova német színésznő lett, annak testvére, Lev Konsztantyinovics Knipper pedig orosz szovjet zeneszerző.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Csehov szerelmei. Lika Mizinova, Olga Knipper és Anton Pavlovics Csehov levelei; vál., jegyz. Radnai Annamária, ford. Radnai Annamária, Tussingerné Szirotina Szvetlána; Magvető, Bp., 2002