Oláh János (judaista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oláh János
Oláh János
Oláh János
Született1959. november 23.
Kölesd
Elhunyt2020. október 2.
Budapest
Nemzetiségemagyar
IskoláiOrszágos Rabbiképző – Zsidó Egyetem
KitüntetéseiPedagógus kutatói pályadíj (2006)
Kehila-díj (2009)
Scheiber Sándor-díj (2015)
SablonWikidataSegítség

Oláh János (Kölesd, 1959. november 23. – Budapest, 2020. október 2.) judaista, egyetemi tanár, a zsidó vallástudományok doktora (2008), az MTA Köztestületi tagja, 24 éven keresztül az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanára, amelynek hat éven keresztül rektorhelyettese volt.

Életpályája[1][szerkesztés]

1959. november 23-án született a Tolna megyei Kölesden. A helyi általános iskola elvégzését követően tanulmányait a tatabányai Szabó József Geológiai Szakközépiskolában folytatta, ahol 1978-ban tett érettségit. 1978 és 1988 között a Mecseki-, a Tatabányai- és az Oroszlányi Szénbányák Vállalatnál dolgozott földalatti fizikai-, majd fúrómesteri- és geológusi munkakörökben. Az első évfolyam tagjaként, 1990 és 1994 között esti tagozaton elvégezte az Országos Rabbiképző Intézet Pedagógiumának judaisztika tanári szakját.

1993 és 2009 között a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola judaisztika tanára, judaisztika és héber nyelvi munkaközösségének vezetője, a 12 évfolyamos iskola judaisztika tantervének kidolgozója. Tanulmányait folytatva az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen, 2002-ben zsidó művelődéstörténet szakos előadóként diplomázott, 2008-ban pedig zsidó vallástudományok doktora (PhD) fokozatot szerzett. 1995-től haláláig oktatott az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen. 2001-ben főiskolai docenssé, 2005-ben egyetemi docenssé, 2012-ben általános rektorhelyettessé, 2014-ben egyetemi tanárrá, 2018-ban rektorhelyettessé nevezték ki. Az egyetem Judaisztikai Tanszékének megalapítója, a judaisztika alapszak kidolgozója, 2006-tól szakfelelőse, 2016-tól a Judaisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt.

Rendszeresen oktatott más hazai egyetemeken, szabadegyetemeken, valamint előadóként és az ünnepek levezetőjeként segítette a budapesti, vidéki és határon túli magyar zsidóság hitéletét.

2010 és 2018 között tagja volt a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Hittudományi Bizottságának, 2013-tól pedig rendszeresen részt vett a Magyar Rektori Konferencia munkájában is.

Kutatási területe[1][szerkesztés]

Zsidó vallástudományi, néprajzi, történeti témájú tanulmányai, beszédei, tudományos és tudománynépszerűsítő előadásai, cikkei, recenziói évkönyvekben, konferenciakötetekben, folyóiratokban és önálló könyvek formájában egyaránt megjelentek. Tudományos érdeklődése a 2000-es évek közepétől az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egykori tanárainak, vezetőinek életútja, szakmai munkássága felé fordult.

A kutatásnak és az írásnak a Gabbiano Print Nyomda és Kiadó Kft. által elindított Magyar Zsidó Tudományok könyvsorozat adott keretet. Szerkesztőként, valamint az előszó, bevezető tanulmány szerzőjeként segítette a Rabbiképző professzorai, tanárai, végzettjei (Bacher Vilmos, Blau Lajos, Bloch Mózes, Guttmann Mihály, Hevesi Simon, Kaufmann Dávid, Kohlbach Bertalan és Weisz Miksa) által írt művek reprint kiadásban való megjelentetését. A sorozatnak 2018-ig 12 kötete jelent meg. Kohn, a bányász című művében a magyarországi szénbányászat úttörői és felvirágoztatói közé tartozó, sok esetben méltatlanul elfeledett zsidó származású személyiségek életét és munkásságát kutatta fel és dokumentálta. Angyalok, démonok, amulettek, adalékok, homíliák címmel 2020-ban tudományos és homiletikai életművének legjavát, az utolsó 15 évben különböző kiadványokban megjelent és részint még nem publikált írásait, beszédeit rendezte egy kötetbe.

Oláh János a szerzője annak a nyolc kiadást megélt, Judaisztika címet viselő tankönyvnek, amely diákok, egyetemi hallgatók sokaságához eljutva évtizedeken keresztül segítette a zsidó kultúra és hagyomány alapjainak elsajátításában az érdeklődőket.

Tagságai[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Bányász Szolgálati Érdemérem bronz fokozata
  • Kiváló Dolgozó
  • Szakma Ifjú Mestere
  • Pedagógus kutatói pályadíj (2006)
  • Kehila-díj (2009)
  • Scheiber Sándor-díj (2015)

Főbb művei[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Emléke, szellemisége, oktatói, kutatói és tudományszervezési tevékenysége iránti tiszteletüket kifejezve, a Gabbiano Print Nyomda és Kiadó Kft., az Alapítvány a zsidó jövőért, valamint kollégái, pályatársai és tanítványai 2022-ben ,,Kölesdről indultam...'' Születésnapi emlékkötet Prof. Dr. Oláh János z"l tiszteletére címmel szerkesztettek számára emlékkötetet, amelynek bemutatójára 2022. november 28-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b szerk.: Balogné Tóth Katalin: "Kölesdről indultam..." Születésnapi emlékkötet Prof. Dr. Oláh János z"l tiszteletére (magyar, angol és héber nyelvű absztraktokkal nyelven). Budapest: Gabbiano Print Nyomda és Kiadó, p. 25–50. o. (2022). ISBN 9-786155-346514