Nyiget-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyiget-patak
Közigazgatás
OrszágokMagyarország Magyarország
Földrajzi adatok
Hossz12,9 km
Forrásszint170 m
Vízhozam0,05 m³/s
Vízgyűjtő terület24,2 km²
ForrásMarkazi-víztározó, Mátraalja, Magyarország
TorkolatBene-patak (Halmajugra és Detk közt) → TarnaZagyvaTiszaDunaFekete-tenger
SablonWikidataSegítség

A Nyiget-patak a Mátraalján ered, a Markazi-víztározóból, Heves vármegyében, mintegy 170 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve déli irányban halad, majd Halmajugra és Detk települések közt éri el a Bene-patakot.

A patak vize a Bene-patakon keresztül a Tarnába jut. A patak elsősorban a Bene-patak, másod sorban a Tarna, harmad sorban a Zagyva, negyed sorban a Tisza és mindezeken túl a Duna vízgyűjtő területein fekszik.

A Nyiget-patak a Tarna Vízgyűjtő-tervezési alegység működési területéhez tartozik.[1]

Állatvilága[szerkesztés]

A patak halfaunáját a következő halak alkotják: domolykó (Leuciscus cephalus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), kövi csík (Barbatula barbatula).[2]

Szennyezés a Nyiget-patakon[szerkesztés]

2019. július 22-én bejelentést kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy vízszennnyezés és halpusztulás van a Nyiget-patakon. A patakba folyik az Őzse-völgyi zagytározó vize, mely a Mátrai Erőmű és a Viresol Kft. szennyvizeit és csapadékvizeit hivatott gyűjteni. A szennyezésről az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság értesítette a katasztrófavédelmet. A patakon a szennyezést a tározóból leeresztett nagy szervesanyag tartalmú víz okozta. A Nyiget-patak vize a Bene-patakba torkollik, melyen szintén végig haladt a szennyezés.[3]

2019. november 20-án a Greenpeace Magyarország emberei mintákat vettek a Bene-patak és a Nyiget-patak vizéből, melyet egy akkreditált laboratóriumba küldtek el annak megállapítása érdekében, hogy ott vizsgálják meg a beküldött mintákat kén- és foszforvegyületekre, illetve toxikus fémekre.[4]

Part menti települések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tarna Vízgyűjtő-tervezési alegység. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 15.)
  2. A Mátra és környéke halfaunája. matramuzeum.hu. [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 14.)
  3. Így lett szennyezett a Bene-patak: súlyos büntetés vár az elkövetőkre. hellovidek.hu. (Hozzáférés: 2019. november 24.)
  4. A Greenpeace közérdekű adatigénylése a Mátrai Erőmű környékén tapasztalt gázszennyezés ügyében. greenpeace.org. (Hozzáférés: 2019. november 25.)