Nukleáris energia Egyiptomban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Adli Manszúr egyiptomi elnök 2013. november 7-én jelentette be az ország nukleáris energia programjának újraindítását az Egyiptom északi részén, a Földközi-tenger partján fekvő El Dabaa város területére vonatkozóan.[1]

Történet[szerkesztés]

Az egyiptomi atomenergia program 1954-ben indult, miután az első kutatóreaktort (ETRR-1) a Szovjetuniótól vásárolták, melyet 1958-ban helyeztek üzembe Nílus-deltában (Inshas).[2] A kiégett fűtőelemek cseréje, utófeldolgozása a szovjetek ellenőrzése alatt állt.

1963-tól kezdődően – a sort Gamal Abden-Nasszer nyitja – majd' minden egyiptomi elnök megígérte Egyiptom első atomerőművének megépítését a mediterrán partra. Ekkor Sidi Kirr térségében tervezték megvalósítani, de az 1967-es harmadik arab-izraeli háborút követően a projektet leállították.

1968-ban Egyiptom aláírta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést, azonban elhalasztotta az egyezmény ratifikálását bizonyítékokra hivatkozva, miszerint Izrael atomfegyver-programmal kísérletezik. Emiatt Egyiptom elvesztett sok nukleáris szakértőt, akik külföldre utaztak munkavállalási céllal. Néhányan közülük csatlakoztak az iraki nukleáris programhoz, mások Kanadába emigráltak.

Az 1973-as jom kippuri háború sem kedvezett a terveknek, valamint időközben kitört az olajválság is.

1974-ben Egyiptom ajánlatot kapott az Amerikai Egyesült Államoktól két atomerőmű megépítésére, melyet nukleáris üzemanyaggal is ellátott volna, de ez meghiúsult.

1981-ben a 309-es elnöki rendelet jelölte meg végleges helyszínként El Dabaa települést, "melyet 12 helyszín közül választottak ki." – mondta Dr. Mounir Maghed, az egyiptomi Atomerőmű Hatóság korábbi alelnöke.

A csernobili balesetet követően Egyiptom nukleáris terveit befagyasztották.

1992-ben Egyiptom Argentínától vásárolt egy 22 MW-os többcélú kutatóreaktort (ETRR-2).[3]

2006-ban Egyiptom bejelentette, hogy újraéleszti a civil atomenergia programot, és 10 éven belül felépít egy 1000 MW-os atomerőművet El Dabaa városában. Ennek becsült költsége 1,5 milliárd amerikai dollár, és külföldi befektetők részvételével épülne meg.[4]

2008 márciusában Egyiptom aláírta Oroszországgal a békés atomenergia felhasználásáról szóló megállapodást.[5]

Egyiptom 2013. április 29-én kivonult az atomsorompó-szerződés (NPT) genfi tárgyalásáról.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egyiptom nukleáris energia programjának újraindításáról. (Hozzáférés: 2015. február 11.)
  2. Első egyiptomi kutatóreaktor avatásáról. (Hozzáférés: 2015. február 11.)
  3. Az Argetenínától vásárolt kutatóreaktor avatásáról. [2015. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 12.)
  4. Becsült költségvetés: másfél milliárd amerikai dollár. (Hozzáférés: 2015. február 12.)
  5. Orosz-egyiptomi szerződés. (Hozzáférés: 2015. február 12.)
  6. Egyiptom kivonul az atomsorompó tárgyalásokról. [2015. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nuclear energy in Egypt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]