Nubhoteptikhred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nubhoteptikhred
nbw Htp
t p
ti X
r
d
III. Amenemhat piramiskomplexuma; Nubhoteptikhred sírja jobbra

Nubhoteptikhred ókori egyiptomi hercegnő volt a XIII. dinasztia idején. Gyakorlatilag csak érintetlenül fennmaradt dahsúri sírjáról ismert, ami III. Amenemhat piramisa közelében, attól északra található. A sírt Jacques de Morgan fedezte fel 1894-ben.

Sírja két, egymás felett elhelyezkedő kamrából áll, melyekhez hosszú folyosó vezet. Az alsó kamrában állt a hercegnő szarkofágja és kanópuszedényei, a felsőben egyéb temetkezési kellékeket helyeztek el. Nubhoteptikhred teste, melyből csak a csontváz maradt meg, fakoporsóban feküdt, melyet feliratokkal vésett aranybevonat díszített; a koporsóban megtalálták a belső, aranyozott, múmiaforma koporsó maradványait is. A testet széles nyakék, kar- és bokaperecek díszítették. Mellette királyi jelképeket találtak, köztük egy uasz-jogart és légycsapót. A kanópuszláda fából készült aranyborítással, a négy kanópuszedény alabástromból.

A felső kamrában számos kerámiaedényt találtak, egy illatszeres edényeket tartalmazó ládikát és egy másik, hosszabb dobozt további királyi jelvényekkel. A leletek ma a kairói Egyiptomi Múzeumban találhatóak.

Nubhoteptikhred rokona lehetett Hór fáraónak, akit a közelében temettek el. Nevében a Nubhotepti jelentése: „az Arany [=Hathor istennő] elégedett”, míg a khred gyermeket jelent, ami utalhat arra, hogy anyját is Nubhoteptinek hívták; szkarabeuszok feliratáról valóban ismert ebből az időszakból egy nagy királyi hitves, aki talán Hór felesége lehetett és címei alapján egy királynak az anyja is.

Irodalom[szerkesztés]

  • Jacques de Morgan: Fouilles a Dahchour, Mars-Jiun 1894. Vienna 1895, pp. 107–115.
  • Aidan Dodson & Dyan Hilton: The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson, 2004, ISBN 0500051283, pp.102, 111