Norvégia nemzeti parkjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Norvégia szárazföldi nemzeti parkjainak elhelyezkedése
Nemzeti parkok (zöld színnel), természetvédelmi területek (lilával), geotóp védett területek (narancssárgával) és madárrezervátumok Svalbardon

Norvégiában 44 nemzeti park van, melyből 37 a szárazföldi részein, 7 pedig Svalbardon található. Norvégiában szigorú szabályok vonatkoznak a nemzeti parkok területeire, ezért majdnem az összes motoros jármű ki van tiltva ezekből. Bár az embereknek a természet látogatásához és használatához való joga mindenki számára biztosított Norvégiában, ennek ellenére a táborozás, a túrázás és a síelés tiltott a parkok határain belül, így a természet érdekeit is figyelembe veszik. Az útvonalak, szálláshelyek és a nemzeti parkok igazgatóságai mind a parkok határain kívül találhatóak. A parkok irányítását a Norvég Környezetigazgatási Hatóság, illetve a megyei kormányzók végzik.[1]

Az Ytre Hvaler tengeri nemzeti park, akárcsak Svalbard összes ilyen védett területe. A legnagyobb nemzeti park Norvégiában a Sør-Spitsbergen nemzeti park, amelynek területe 13286 négyzetkilométer, bár ebből csak 5141 négyzetkilométer szárazföldi terület.

Jelenlegi nemzeti parkok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w Maps and information (PDF). Norwegian Directorate for Nature Management. [2011. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 31.)
  2. a b c d e f g Protected Areas in Svalbard. Norwegian Directorate for Nature Management. [2012. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 14.)
  3. Fulufjellet nasjonalpark er oppretta (Norwegian). Miljøverndepartementet. (Hozzáférés: 2012. május 22.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a List of national parks of Norway című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.