Nicolae Bălcescu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nicolae Bălcescu
Portréja (1851)
Portréja (1851)
Született Nicolae Balcescu
1819. június 29.[1]
Bukarest[2]
Elhunyt 1852. november 29. (33 évesen)[1]
Palermo[3]
Álneve Nicolae Bălcescu
Állampolgársága Havasalföldi Fejedelemség
SzüleiZinca Bălcescu
Foglalkozása
  • történész
  • újságíró
  • politikus
Iskolái Szent Száva Főgimnázium
Halál okagümőkór
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicolae Bălcescu témájú médiaállományokat.
Magazin istoric pentru Dacia első lapja (1845)

Nicolae Bălcescu (Bukarest, 1819. június 29.Palermo, 1852. november 29.) román történész és író, az 1848-as havasalföldi forradalom egyik vezetője.

Életpályája[szerkesztés]

A bukaresti akadémián tanult, majd belépett a hadseregbe. 1840-ben részt vett Alexandru Dimitrie Ghica havasalföldi kormányzó ellen irányuló puccsban. A puccs kudarca után Bălcescut letartóztatták. Szabadulása után Franciaországba és Olaszországba utazott, s újságírói tevékenységbe kezdett. Párizsban a román diákok társaságához csatlakozott, amely társaság tagjai főleg moldvai románok voltak és Bălcescuhoz hasonlóan radikális liberális nézeteket vallottak.

Bălcescu földreformot sürgetett Romániában, nézeteit a Magazin istoric pentru Dacia című történelmi magazinban és más politikai magazinokban fejtette ki az 1840-es években. A 20. századi romániai kommunista diktatúra idején e miatt kapott igen kedvező megítélést, tanulmányokban méltatták, szobrokat emeltek neki és utcákat, tereket, iskolákat, városokat neveztek el róla.

Az 1848-as francia forradalom hatására Bukarestbe utazott, s részt vett a román forradalomban,[4][5] de három hónap múltán a többi vezetővel együtt török őrizetbe került. Az őrizetből megszökve Erdélybe ment, de onnan a Habsburgok utasították ki. Magyarországon Kossuth Lajossal is tárgyalt, de már késő volt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ügye már vesztésre állt. Emigrált Konstantinápolyba, majd Nyugat-Európába. Haláláig forradalmár volt, a nyugati emigráns forradalmárokat próbálta összetartani, s írásaiban is méltatta a román egységet megvalósító II. Mihály havasalföldi fejedelem jelentőségét.

Nicolae Bălcescu fiatalkorától kezdve tuberkulózisban szenvedett, e betegsége okozta korai halálát.

Magyarul[szerkesztés]

  • Bălcescu Miklós válogatott írásai; ford. Domokos Sámuel, Köpeczi Béla, szerk., tan., jegyz. I. Tóth Zoltán; Hungária, Bp., 1950 (Forradalmárok)
  • A románok Vitéz Mihály vajda idejében; bev. Alexandru Piru, ford. V. András János; Irodalmi, Bukarest, 1963
  • Nicolae Bălcescu válogatott munkái; ford. Kelemen Béla, András János, összeáll., bev., jegyz. Balogh Edgár; Irodalmi, Bukarest, 1956 (Haladó hagyományaink)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nicolae Bălcescu című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]