Nicolae Bălcescu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicolae Bălcescu
Portréja (1851)
Portréja (1851)
Született Nicolae Petrescu
1819. június 29.[1]
Bukarest[2]
Elhunyt 1852. november 29. (33 évesen)[1]
Palermo[3]
Álneve Nicolae Bălcescu
Állampolgársága román
Foglalkozása
  • történész
  • újságíró
  • politikus
Iskolái Saint Sava College
Halál oka gümőkór
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicolae Bălcescu témájú médiaállományokat.
Magazin istoric pentru Dacia első lapja (1845)

Nicolae Bălcescu (Bukarest, 1819. június 29.Palermo, 1852. november 29.) román történész és író, az 1848-as havasalföldi romániai forradalom egyik vezetője.

Életpályája[szerkesztés]

A bukaresti akadémián tanult, majd korán belépett a hadseregbe. 1840-ben részt vett Alexandru II Ghica (1795-1862) havasalföldi kormányzó ellen irányuló puccsban. A puccs kudarca után Bălcescu letartóztatásba került. Szabadulása után Franciaországba és Olaszországba utazott, s újságírói tevékenységbe kezdett. Párizsban a román diákok társaságához csatlakozott, amely tárasság tagjai románok, s főleg moldvaiak voltak, radikális liberális nézeteket vallottak, velük együtt Bălcescu is.

Bălcescu földreformot sürgetett Romániában, nézeteit a Magazin istoric pentru Dacia című történelmi magazinban és más politikai magazinokban fejtette ki az 1840-es években. A 20. századi romániai kommunista diktatúra idején e miatt kapott igen kedvező megítélést, tanulmányokban méltatták, szobrokat emeltek neki és utcákat, tereket, iskolákat, városokat neveztek el róla.

Az 1848-as francia forradalom hatására Bukarestbe utazott, s részt vett a román forradalomban,[4][5] de három hónap múltán a többi vezetővel együtt török őrizetbe került, az őrizetből megszökött, Erdélybe ment, onnan a Habsburgok utasították ki, Magyarországon Kossuth Lajossal is tárgyalt, de már későn volt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ügye már vesztésre állt. Emigrált Konstantinápolyba, majd Nyugat-Európába. Haláláig forradalmár volt, a nyugati emigráns forradalmárokat próbálta összetartani, s írásaiban is méltatta a román egységet megvalósító II. Mihály havasalföldi fejedelem jelentőségét.

Nicolae Bălcescu korántól kezdve tuberkulózisban szenvedett, e betegsége okozta korai halálát.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nicolae Bălcescu című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicolae Bălcescu témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]