Nehézfiúk (film, 1995)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nehézfiúk
(Heavyweights)
1995-ös amerikai nagyjátékfilm
RendezőSteven Brill
Producer
  • Roger Birnbaum
  • Joe Roth
Vezető producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJ. A. C. Redford
OperatőrVictor Hammer
VágóCarroll Timothy O'Meara
DíszlettervezőStephen Storer
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínÉszak-Karolina
Játékidő93 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1995. február 17. (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nehézfiúk (eredeti cím: Heavyweights) 1995-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet saját és Judd Apatow forgatókönyvéből Steven Brill rendezett. A főbb szerepekben Tom McGowan, Aaron Schwartz, Shaun Weiss, Tom Hodges, Leah Lail, Paul Feig, Kenan Thompson, David Bowe, Max Goldblatt, Robert Zalkind, Patrick LaBrecque, Jeffrey Tambor, Jerry Stiller, Anne Meara és – kettős szerepben – Ben Stiller látható.

A film egy túlsúlyos gyerekeknek szóló nyári tábor lakóinak kalandjait mutatja be: a tábort egy fitneszmániás vállalkozó kaparintja meg és a gyerekek fellázadnak ellene.

Bár a film vegyes kritikákat kapott és anyagi téren is megbukott, idővel kultuszfilmmé vált.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A tanév végén szülei a túlsúlyos Gerry Garnert egy Reménység Tábor nevű, fiúknak szóló fogyókúrás nyári táborba küldik vakációra. Az eleinte vonakodó fiú találkozik a lelkes tábori tanácsadóval, Pattel és a többi táborozóval, akik nagy mennyiségű egészségtelen ételt csempésznek be. Az első este a tábor tulajdonosai, a Bushkin házaspár megdöbbentő bejelentést tesz: csődbe mentek és a tábort egy fitnesszel foglalkozó vállalkozó, Tony Perkis Jr. vette meg tőlük. A megszállott Tony egy jövedelmező tévéreklámot akar létrehozni a tábor segítségével.

Tony beszünteti a gyerekek által kedvelt tevékenységeket, például a gokartozást és intenzív, kemény testedzésnek veti alá a táborozókat. Pat helyét egy szigorú tanácsadó, Lars veszi át, ezután a gyerekek fájdalmas softballmérkőzést vívnak a közeli kajakos tábor jóval sportosabb és versengőbb tagjaival. Amikor Tony felszámolja a gyerekek titkos készleteit, az egyik fiú, Josh kiáll Gerry mellett és keresetlen szavakkal illeti Tonyt, aki pénzvisszatérítés nélkül hazaküldi őt. A többi gyerek fantáziadús elméleteket talál ki azzal kapcsolatban, mi történhetett társukkal. Tony megszervez egy táncestet egy lánytábor tagjaival, a megalázás eszközével próbálva fogyásra késztetni növendékeit. Tim és Pat tanácsadók Julier nővérrel együtt vidámmá teszik a kínosnak induló estét. Josh visszatér, mert ügyvéd apja perrel fenyegette meg Tonyt.

Gerry és barátai beosonnak Tony irodájába elkobzott édességeiket felkutatni és rájönnek, Tony lefoglalta azokat a leveleket, melyeket a táborozók szüleiknek írtak. Egy másik titkos ételkészlet segítségével a többségük felszed pár kilót, ezért a frusztrált Tony egy könyörtelen, életveszélyes erdei túrára kényszeríti őket. A gyerekek csapdába csalják a zsarnokoskodó férfit és egy rögtönzött, elektromos ráccsal védett cellába zárják. Pat, Julie és Tim segítségével megkötözik a többi tanácsadót is és átveszik a hatalmat a Reménység Tábor felett, amit egy hatalmas tábortüzes lakomával ünnepelnek meg.

Másnap Pat egy gyűlésen a felelősségvállalásra és egy egészségesebb, mégis vidám életmódra szólítja fel a túlsúlyos gyerekeket. A szülők látogatóba érkeznek és egy videófilmen szembesülnek Tony túlkapásairól, a férfi eközben kiszabadul börtönéből, ám hamarosan kiüti magát. Amikor Tonyt elkíséri a rendőrség, édesapja, a dúsgazdag lámpaüzlet-tulajdonos Tony Perkins Sr. megígéri mindenkit kártalanít és bezárja a tábort. A gyerekek arra kérik, ne zárja be azt és a 18 évnyi táborozói tapasztalattal rendelkező Pat lehessen az új vezető. Pat elfogadja a kinevezést.

Pat vezetése alatt visszaállítják a korábbi szórakoztató tevékenységeket és felkészülnek az éves versenyre a kajakosok ellen. Egy akadálypályán az ellenfél könnyedén előnyt szerez, de a műveltségi fordulóban a Reménység Tábor tagjai felzárkóznak. A végső gokartversenyt Gerry nyeri meg. A győzelem helyett a szórakozást előnyben részesítő Pat a tóba hajítja a győzelmi kupát és megcsókolja Julie-t. Gerry köszönetet mond Patnek élete legjobb nyári vakációjáért.

A stáblista utáni jelenetben Tony házaló ügynökként gyógyító kristályokat próbál rásózni ügyfeleire, sikertelenül.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Aaron Schwartz Gerald "Gerry" Garner, táborozó Glósz Viktor
Ben Stiller Tony Perkis Jr. Lux Ádám
Tony Perkis Sr. Juhász Jácint
Tom McGowan Patrick "Pat" Finley tanácsadó Gesztesi Károly
Tim Blake Nelson Roger Johnson Bartucz Attila
Jeffrey Tambor Maury Garner, Gerry apja Orosz István
Joseph Wayne Miller Samuel "Salami Sam" Dampier
Jerry Stiller Harvey Bushkin, a tábor eredeti tulajdonosa Cs. Németh Lajos
Anne Meara Alice Bushkin, Harvey tulajdonostárs felesége Tóth Judit
Shaun Weiss Josh Birnbaum Molnár Levente
Kenan Thompson Roy Murphy, táborozó Szőke András
David Bowe Chris Donnelly
Leah Lail Julie Belcher, tábori nővér Tóth Auguszta
Paul Feig Tim Orford Gáspár András
Tom Hodges Lars, Tonynak dolgozó tanácsadó Rajkai Zoltán
Max Goldblatt Phillip Grubenov
Robert Zalkind Michael Simms
Patrick La Brecque Dawson
Nancy Ringham Mrs. Garner, Gerry anyja
Allen Covert Kenny Parry, operatőr R. Kárpáti Péter
Cody Burger Cody Farley
David Goldman Nicholas Wales
Judd Apatow Homer Schulz
Lauren Michelle Hill Josie, táborozó lány
Peter Berg séf (stáblistán nem szerepel)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mendez, Luis A.: "It's A Fat Camp!": How The Box Office Bomb Heavyweights Became A 90s Kids' Cult Classic (angol nyelven). Ordinary Times, 2021. július 14. (Hozzáférés: 2023. szeptember 15.)
  2. Nehézfiúk - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. szeptember 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heavyweights című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]