Ugrás a tartalomhoz

40 éves szűz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
40 éves szűz
(The 40-Year-Old Virgin)
2005-ös amerikai film

RendezőJudd Apatow
Producer
Vezető producer
Műfaj
 • romantikus vígjáték
 • haverfilm
 • sex comedy
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneLyle Workman
OperatőrJack N. Green
VágóBrent White
Gyártás
GyártóApatow Productions
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő116 perc (vágatlan verzió 133 perc)
Költségvetés26 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 III. kategória (F/2469/J)
Bevétel177,4 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A 40 éves szűz (eredeti cím: The 40-Year-Old Virgin) 2005-ös amerikai filmvígjáték, melynek forgatókönyvírója, producere és elsőfilmes rendezője Judd Apatow. A főszerepet alakító Steve Carell forgatókönyvíróként szintén részt vett a film elkészítésében, mely számos improvizált párbeszédet is tartalmaz.[2] További fontosabb szerepekben Catherine Keener, Paul Rudd, Romany Malco és Seth Rogen látható. A 40 éves szűz volt Seth Rogen első fontosabb filmes alakítása, valamint Steve Carellnek is sokat segített pályafutása beindításában.

A film címszereplője egy magának való 40 éves férfi, aki munkatársai segítségével szüzességét próbálja elveszíteni.

2005. augusztus 19-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. A kritikusok többsége kedvezően fogadta a vígjátékot, amely a jegyeladások tekintetében is sikert aratott.

Cselekmény

[szerkesztés]

Andy Stitzer (Steve Carell) negyvenéves szűz férfi: egyedül él, egy SmartTech nevű elektronikai szaküzlet raktárában dolgozik, szabadidejében pedig játékfigurákat gyűjt, videójátékokkal játszik és idős szomszédain kívül nincsenek barátai. Munkatársai, David (Paul Rudd), Cal (Seth Rogen) és Jay (Romany Malco) vonakodva elhívják a magának való Andyt egy pókerjátszmára, mert hiányzik még egy ember a játékhoz. Pókerezés közben a férfiak hódításaikról kezdenek el sztorizgatni és hamar nyilvánvalóvá válik a számukra, hogy Andy még szűz. Elhatározzák, hogy segítenek neki nőt szerezni, de a következő néhány napban ellentmondásos tanácsaik miatt nem sikerül a tervük. Ennek ellenére Andy megismerkedik egy könyvesbolti eladóval, Beth-tel (Elizabeth Banks), felkeltve a nő érdeklődését. Andy elkezd nyitottabbá válni és összebarátkozik kollégáival. Amikor David véletlenül összefut egy rapidrandi rendezvényen volt barátnőjével, akinek még mindig a megszállottja, idegösszeomlást kap. Andy főnöke, Paula (Jane Lynch) hazaküldi őt és kinevezi Andyt a helyére eladónak.

Andynek elege lesz újdonsült barátai „segítségéből” és úgy dönt, saját erejéből fog ismerkedni. Munka közben sikerül is megismerkednie és később randevúra hívnia Trish Piedmontot (Catherine Keener). A randevú jól sikerül, Andy és Trish az ágyban köt ki, de mielőtt szeretkezhetnének, a nő tizenéves lánya, Marla (Kat Dennings) megzavarja őket. Andy megpróbálja bevallani Trishnek szüzességét, Trish viszont ezt megelőzve felajánlja, hogy hanyagolják egy ideig a szexet (egészen pontosan a huszadik randevújukig). Paulát eközben lenyűgözi Andy munkahelyi teljesítménye és ismét előlépteti őt, immár vezetői pozícióba.

Andy barátai is elkezdik átértékelni életüket. A párkapcsolatokból kiábrándult David cölibátust fogad, miközben az érte aggódó Cal új munkatársként felveszi az üzletbe a vonzó Bernadette-t (Marika Dominczyk). A nőcsábász Jay megtudja, hogy hamarosan apa lesz, de hűtlensége miatt barátnője rövid időre szakít vele. Andy és Trish párkapcsolata tovább mélyül: Trish azt tanácsolja neki, adja el féltve őrzött játékfiguráit és a pénzből nyisson saját elektronikai szaküzletet. Később Andy elkíséri Marlát egy szexuális felvilágosító központba, ahol Marla megszégyenül a többiek előtt, mert – egyedüli résztvevőként – elárulja, hogy szűz. Andy a lány kellemetlen helyzetén segítve szintén bevallja szüzességét a tanácsadónő (Nancy Carell) előtt, de senki nem hisz neki és csak nevetségessé teszi magát. Marla hazafelé elmondja neki, hogy egy ideje rájött a férfi titkára, de ígéretet tesz, hogy nem árulja el azt Trishnek.

A huszadik randevún Andy továbbra is vonakodik a szextől és elutasítja Trisht, mellyel feldühíti a nőt. Vitatkozni kezdenek és Andy azzal vádolja meg őt, hogy akarata ellenére bele akar szólni az életébe. Otthagyja Trisht és elmegy Jay bulijába, ahol Jay barátnőjének terhességét ünneplik meg. David összejön Bernadette-tel, Andy pedig lerészegedik és hazakíséri a szintén a buliban tartózkodó Beth-et. Marla meggyőzi anyját, hogy béküljön ki Andyvel. Kijózanodva Andy meggondolja magát Beth-tel kapcsolatban és a helyszínre érkező barátai is arra biztatják, menjen vissza Trish-hez.

A lakásán már várja őt Trish, aki gyanús tárgyakat talált Andy lakásán (köztük egy doboznyi, Davidtől kapott pornófilmet) és aggódni kezd, hogy a férfi valamiféle szexuális devianciában szenved. Trish megretten a szituációtól és elmenekül, miközben Andy kerékpárral követi az autóját. Amikor az „üldözés” során Andy balesetet szenved, Trish odasiet a földön fekvő sérült férfihez, aki végre elárulja neki titkát. Trish megnyugszik, hogy Andy furcsa viselkedésének csupán ennyi volt az oka és nem tartja fontosnak a dolgot.

Később Andy és Trish egy fényűző esküvő keretein belül összeházasodnak. Andy játékfiguráinak eladásából félmillió dolláros bevétel folyt be, melyből a ceremóniát is fedezni tudták. A esküvő után az ágyban kötnek ki és Andy végül elveszíti a szüzességét. A film legvégén a szereplők egy éneklős-táncos musicalt adnak elő a Hair című musical "Aquarius/Let the Sunshine In" című dalára.

Szereplők

[szerkesztés]
Steve Carell és felesége, Nancy 2010-ben. A film, melynek Carell a forgatókönyvírója és producere is volt, nagyban elősegítette a színész pályafutásának beindulását. Nancy szexuális tanácsadónőt alakít a filmben.
A 40 éves szűz volt a kanadai humorista, Seth Rogen első fontosabb filmes alakítása
Színész Szerep Magyar hang[3]
Steve Carell Andy Stitzer Máté Gábor
Catherine Keener Trish Piedmont Tóth Enikő
Paul Rudd David Széles Tamás
Romany Malco Jay Pusztaszeri Kornél
Seth Rogen Cal Schneider Zoltán
Jane Lynch Paula Benkő Nóra
Elizabeth Banks Beth Balogh Anna
Leslie Mann Nicky Gallusz Nikolett
Kat Dennings Marla Piedmont Hámori Gabriella
Gerry Bednob Mooj Rudas István
Shelley Malil Haziz Gyurity István
Jonah Hill eBay vásárló Szvetlov Balázs
Marika Dominczyk Bernadette
Mindy Kaling Amy
Mo Collins Gina Peller Anna
Nancy Carell szexuális tanácsadó Keönch Anna
Kevin Hart SmartTech vásárló

Fogadtatás

[szerkesztés]

Bevételi adatok

[szerkesztés]

A film bevételi szempontból sikert aratott a jegypénztáraknál és a nyitó héten első helyezést ért el, 21 422 815 dolláros bevétellel. Az Amerikai Egyesült Államokban 109 449 237, a többi országban pedig 67 929 408 dolláros (ebből Magyarországon 748 958 dolláros), összesen tehát 177 378 645 dolláros bevételt hozott a film. Az összbevételt számítva a film az USA-ban a 19., világszerte a 25. éves helyezést érte el.[1]

Kritikai visszhang

[szerkesztés]

A 40 éves szűz pozitív kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes weboldalon 85%-os értékelésen áll (181 kritika alapján), amely átlagosan 10-ből 7,2-es értékelést jelent. A weboldal összegzése alapján „Steve Carell első főszereplése magas pontszámot ér el azáltal, hogy gyengéden kezeli az esélytelen címszereplőt, ehhez egy közönséges, de élethűen vicces vígjátékot felhasználva, hogy kapcsolatot létesítsen a felnőtt nézőkkel”.[4] A Metacritic weboldalon a film 100-ből 73 pontot kapott, 35 kritika alapján, mely az oldal szerint összességében kedvező kritikát jelent.[5]

Roger Ebert filmkritikus négyből három és fél csillagos értékelést adott a filmnek. A kritikus meglepően éles elméjűnek nevezte a filmet, megdicsérte a szereplőválogatást és külön kiemelte a Carell és Keener között kiválóan működő kémiát, illetve a színészek közti kölcsönös szimpátiát.[6] Owen Gleiberman (Entertainment Weekly) A- értékelést adott a filmnek, megdicsérve Carell alakítását, miszerint „Andy lehet, hogy egy tudatlan, elnyomott vesztes könnyed karikatúrája... de Carell a lehető legviccesebb és legmeglepőbb módon, hiteles emberi lényként alakítja őt.”[7] Manohla Dargis a The New York Times-tól szintén méltatta Carell alakítását.[8]

Keresztény filmkritikusok ugyanakkor élesen bírálták a filmet. Kritikáikban ellenérzésüknek adtak hangot, amiért a film azt sugallja, probléma van egy olyan nőtlen férfival, aki szexuálisan tapasztalatlan. Emellett a film trágár nyelvezetét és az altesti humort is kritikával illették.[9]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b c The 40-Year-Old Virgin (2005) - Box Office Mojo (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 2. A vágatlan verzió DVD kiadásának kommentárja
 3. 40 éves szűz - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 4. The 40 Year Old Virgin (2005) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.) „Steve Carell's first star turn scores big with a tender treatment of its titular underdog, using raunchy but realistically funny comedy to connect with adult audiences.
 5. The 40 Year Old Virgin (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 6. Ebert, Roger: The 40-Year-Old Virgin Movie Review (2005) (angol nyelven). Rogerebert.com, 2005. augusztus 18. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 7. Gleiberman, Owen: The 40 Year-Old Virgin (angol nyelven). Entertainment Weekly, 2005. augusztus 17. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.) „Andy may be a light caricature of a clueless, repressed loser... but Carell plays him in the funniest and most surprising way possible: as a credible human being.
 8. Dargis, Manohla: Losing His Innocence, Not a Minute Too Soon (angol nyelven). The New York Times, 2005. augusztus 19. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
 9. Overstreet, Jeffrey: Religious Media Frown Upon This Virgin (angol nyelven). Christianity Today, 2009. november 29. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The 40-Year-Old Virgin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]