Nature (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nature
Az első szám nyitóoldala,1869. november 4.
Az első szám nyitóoldala,
1869. november 4.
Adatok
Típus Tudományos folyóirat

Ország  Egyesült Királyság
Alapítva 1869
Kiadó Nature Publishing Group
Főszerkesztő Philip Campbell
Szerkesztő Philip Campbell
Nyelv angol

OCLC 01586310
ISSN 0028-0836
Weboldal
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nature témájú médiaállományokat.

A Nature egy híres brit tudományos, ismeretterjesztő folyóirat, melynek első száma 1869. november 4-én jelent meg. Napjainkban a legtöbb tudományos folyóirat erősen specializálódott valamely területre, ám a Nature jelenleg is eredeti kutatások eredményeit publikálja a természettudományok széles köréből.

A lap alapvető célközönségét a kutatók jelentik, de az összefoglaló és kapcsolódó magyarázó írások segítségével a legtöbb érdeklődő számára érthetővé válnak a cikkek.

2007-ben a Nature (fő riválisával, az ugyancsak hetilap Science-szel együtt) megkapta a Prince of Asturia díjat.

Története[szerkesztés]

Tudományos magazinok és folyóiratok a Nature előtt[szerkesztés]

A 19. századi Nagy-Britannia jelentős tudományos felfedezéseknek adott otthont. Különösen a század második felére jellemző az erőteljes technológiai és ipari fejlődés. Ez időben a legelismertebb tudományos folyóiratokat a Royal Society adta ki. Többek között a társaság révén jelentek meg Isaac Newton, Michael Faraday és Charles Darwin munkái. Az időszakra jellemző, hogy 1850 és 1860 között megduplázódott a népszerű ismeretterjesztő periodikák száma. A korabeli szerkesztők azt vallották, hogy ezeknek a lapoknak kell kapcsolatot teremteniük a nagyközönség és a tudományos világ között.

A Nature létrehozása[szerkesztés]

Egy korábbi tudományos lap, a The Reader megszűnése után egyik szerkesztője, Norman Lockyer elhatározta, hogy létrehoz egy újabb tudományos lapot Nature néven. A címhez az ötletet William Wordsworth egyik verssora adta ("To the solid ground of nature trusts the Mind that builds for aye"). A lap első tulajdonosa és kiadója Alexander MacMillan volt.

További információk[szerkesztés]