Asztúria hercegnője díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Asztúria hercegnője díj (Premios Princesa de Asturias)
Névadó Asztúria hercege
Alapítás éve 1980
Ország Spanyolország
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Asztúria hercegnője díj témájú médiaállományokat.

Az Asztúria hercegnője díj (spanyolul: Premios Princesa de Asturias) az Asztúria Hercegnője Alapítvány (korábban Asztúria Hercege Alapítvány) által Spanyolországban évente odaítélt díj, amelyet a világ minden tájáról származó, a tudományok, a humán tárgyak, a közügyek és a sport terén figyelemre méltó eredményeket elért személyeknek, testületeknek vagy szervezeteknek ítélnek oda. Gyakran a spanyol Nobel-díjként emlegetik.

A díjakat minden év októberében ünnepélyes ceremónián adják át az Asztúriai Hercegség fővárosában, Oviedóban, a Teatro Campoamorban. Minden kategóriához 50 000 euró pénzjutalom tartozik, azonban ez az összeg megoszlik, ha a kategóriának több nyertese van. Ezen felül minden díjazottnak átadják a Joan Miró katalán művész által tervezett szobrot.

Története[szerkesztés]

Az Asztúria hercegnője díjátadó ünnepség az oviedói Teatro Campoamorban (2015)

Az Asztúria hercege díjakat 1980. szeptember 24-én alapították az Asztúria Hercege Alapítvány létrehozásával, egy ünnepségen, amelyen Fülöp, Asztúria hercege, Spanyolország akkori trónörököse elnökölt, „a hercegség és Asztúria hercege közötti kapcsolatok megszilárdítása, valamint az emberiség egyetemes örökségének részét képező tudományos, kulturális és humanista értékekhez való hozzájárulás, azok ösztönzése és népszerűsítése céljából”.[1]

Miután a herceget 2014. június 19-én spanyol királlyá koronázták, bejelentették, hogy 2015-től az alapítványt és a díjakat Asztúria hercegnőjére nevezik át, hogy igazodjanak a spanyol trón új várományosához, Leonórához. 2023. október 31-ig, amíg a hercegnő tizennyolc éves nem lesz, Fülöp király elnököl a díjátadó ünnepségen. Leonóra hercegnő először 2019. október 18-án vett részt az ünnepségen, amelyen átadta a díjakat a nyerteseknek, és elmondta élete első beszédét a korona örököseként. Édesapja ugyanezt tette 1981. október 31-én, akkor még hercegként, az első díjátadó ünnepségen.[2]

Ha egy díjazott nem jelenik meg az ünnepségen, hogy átvegye a díjat, nem kapja meg sem a szobrot, sem a pénzjutalmat, még akkor sem, ha a távolmaradás vis maior miatt történt. A díj történetében csak néhány díjazott nem vett részt a ceremónián, köztük Bob Dylan, aki 2007-ben nem volt hajlandó elmenni Oviedóba, illetve Philip Roth író 2012-ben egészségügyi okokra hivatkozva, valamint Pau és Marc Gasol 2015-ben, akiknek az NBA-csapatuk nem engedélyezte a részvételt.[3]

A különböző zsűrik (díjanként egy-egy zsűri) tanácskozásai májusban kezdődnek és szeptemberig tartanak, amikor a sportdíj nyerteséről szóló döntés születik. A zsűri két napon át tanácskozik az asztúriai főváros központjában található Hotel Reconquista szállodában. A tanácskozás második napján a zsűri elnöke közzéteszi a díjat odaítélő határozatot.

A díjat odaítélő alapítvány 2005-ben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Erre az alkalomra az egyik korábbi díjazott, Oscar Niemeyer brazil építész elkészítette az asztúriai Avilés kulturális központjának tervét. A nagyszabású projekt kivitelezése még ugyanabban az évben megkezdődött. Az Oscar Niemeyer Kulturális Központ hivatalos megnyitójára 2011. március 26-án került sor.

Kategóriák és díjazottak[szerkesztés]

Művészet[szerkesztés]

Bölcsészettudomány és irodalom[szerkesztés]

Társadalomtudományok[szerkesztés]

Kommunikáció és humán tudományok[szerkesztés]

Concord (békedíj)[szerkesztés]

Nemzetközi együttműködés[szerkesztés]

Tudományos és műszaki kutatás[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Princess of Asturias Foundation, official website (in English)
  2. La Familia Real llega este jueves a Oviedo para participar en los actos de los Premios Princesa de Asturias”, La Vanguardia, 2019. október 17. (Hozzáférés ideje: 2020. július 28.) (spanyol nyelvű) 
  3. Premios Princesa de Asturias: ¿Qué pasa cuando no acuden los premiados?. El País. (Hozzáférés: 2019. november 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Princess of Asturias Awards című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]