Orvosi biológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Orvosbiológia szócikkből átirányítva)

Az orvosi biológia a biológiának azon területe, melynek gyakorlati alkalmazása megjelenik az orvostudományban, egészségügyben és a laboratóriumi diagnosztikában. Számos biomedicinális szakterületet és egyéb speciális területeket ölel fel, melyek tipikusan tartalmazzák a bio előtagot, mint például:

Az orvosi biológia a modern egészségügyi és laboratóriumi diagnosztika sarokköve.[1] A tudományos és technológiai megközelítések széles skáláját érinti: az in vitro diagnosztikától az in vitro megtermékenyítésig, a cisztás fibrózis molekuláris mechanizmusától a HIV populációdinamikájáig, a molekuláris kölcsönhatások megértésétől a karciogenezis vizsgálatáig, az egypontos nukleotid-polimorfizmustól (SNP) a génterápiáig.

A molekuláris biológián alapuló orvosi biológia egyesíti a molekuláris orvostudomány fejlesztését az emberi genom, transzkriptom, proteom és metabolom nagyszabású strukturális és funkcionális kapcsolataira, különös tekintettel az előrejelzés, diagnózis és terápia új technológiáinak kidolgozására.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Medical Biology | List of High Impact Articles | PPts | Journals | Videos. www.omicsonline.org. (Hozzáférés: 2019. január 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Medical biology című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.