Nagy Molnár Dávid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Molnár Dávid
Nagy Molnár Dávid bűvész
Nagy Molnár Dávid bűvész
SzületettNagy István
1964július 26. (59 éves)
Budapest
Nemzetiségemagyar
SzüleiMolnár Ilona, Nagy István
Foglalkozásaartista előadóművész, bűvész
IskoláiÁllami Artistaképző Intézet
KitüntetéseiHortobágyi Károly-díj

SablonWikidataSegítség

Nagy Molnár Dávid (Budapest, 1964. július 26. –) Hortobágyi Károly-díjas világbajnok II. helyezett magyar bűvész, előadóművész.

Életpályája[szerkesztés]

12 éves korában egy film hatására kezdett el érdeklődni a bűvészet iránt. Eleinte bűvészkönyvekből képezte magát, majd egy amatőr bűvészklubban csiszolta tudását hasonló érdeklődési körű fiatalokkal, később profi bűvésztanároktól (Vanek Béla, Hollay István) sajátította el a szakma titkait, az előadó-művészet alapjait.

18 éves korában az Állami Artistaképző Intézetben a Rodolfo által fémjelzett vizsgabizottság előtt tett sikeres előadóművészi vizsgát, ezt követően – felkészülvén a művészi pályára – születési nevét (Nagy István) Nagy Molnár Dávidra változtatta. Pályakezdő bűvészként eleinte gyerekműsorokban, majd budapesti műsoros szórakozóhelyeken, szállodákban, bárokban, varietékben lépett fel, többek között a Moulin Rouge, a Maxim Varieté és az Orfeum műsoraiban.

A hazai tapasztalatszerzés után 10 év színpadi szereplés következett külföldön, szórakozóhelyeken, gálaműsorokban és óceánjáró luxushajókon, olykor több ezer ember előtt fellépve.

A bűvészek világbajnokságán (FISM) 2. helyezést ért el egyedülálló kézügyességi számával, ami egyben megalapozta szakmai hírnevét, az un. pipás számmal,[1] amelyben pénzérmékkel, cigarettás dobozokkal, tűzzel, füsttel és pipákkal bűvészkedik. A bűvész világbajnokság sikere után több nemzetközi bűvészkongresszus gálafellépője volt, ahol szakmai közönségnek, bűvészeknek tartott előadást.

Magyarországon egyetlen magyar bűvészként megkapta a Hortobágyi Károly-díj állami kitüntetést, amelyet a kultúráért felelős miniszter kiemelkedő artistaművészi tevékenység elismerésére adományozhat.

Külföldről hazatérve több évtizedes tapasztalatával jelenleg főként Magyarországon szórakoztatja a nagyérdemű publikumot.

Fellépései[szerkesztés]

Pályakezdő bűvészként főként budapesti műsoros szórakozóhelyeken lépett fel, látható volt a Moulin Rouge (1992, 2003), a Maxim Varieté (1991–1993) és a Béke Hotel Orfeum műsorában (1987–1989).

Magyarországon fellépett többek között "Az Illúzió Mesterei" gálaműsorokban (2015, 2017, 2020), és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Magic Night[2] előadásain (2016).

Rendszeres előadóművésze a Fővárosi Nagycirkusz műsorainak (1997-es, 2013-as, 2019-es évad).

Televíziós szereplései során a TV2 csatorna Csak show és más semmi! műsorának első adásában illuzionista számmal szerepelt vendégelőadóként 2018. október 12-én, valamint a Magyarország, szeretlek! című műsor 13. évadában lépett fel 2019. február 24-én. Szerepelt továbbá a Fábry Show, a Hal a tortán, az RTL Klub Fókusz, a TV2 Tények, a Big Brother Show, a Top Show, a NÉVshowR, a Szerencseszombat és a Három kívánság című műsorokban is.

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]