Ugrás a tartalomhoz

Három kívánság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Három kívánság
Műfajgyerekműsor

MűsorvezetőDévényi Tibor

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Sugárzás
Eredeti adóMagyar Televízió
Eredeti sugárzás19841999
A Wikimédia Commons tartalmaz Három kívánság témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Három kívánság egy televíziós kívánságműsor volt, amellyel az addig főleg lemezlovasként tevékenykedő Dévényi Tibor országos ismertségre tett szert. A Magyar Televízió számára készített műsorsorozat lényege: lehetőséget teremteni arra, hogy kamaszkorú gyermekek találkozhassanak kedvenceikkel, híres sportolókkal, előadóművészekkel stb., vagy más, egyébként megvalósíthatatlannak tűnő álmukat, kívánságukat valóra válthassák.

Története[szerkesztés]

A műsorsorozatot 1984 és 1999 között sugározta az MTV. A műsorvezető Dévényi Tiboron túl közreműködött Kovács Márk és Déri János is. A műsorban számos híresség szerepelt valamilyen módon (többek közt George W. Bush, David Hasselhoff, Diego Maradona vagy Ricky Martin is megjelent a show-ban, vagy épp a stáb ment értük).[1] 2000-ben Három kívánság klub címmel futott.[2] A műsor főcímdalát Eszményi Viktória énekelte.

Alapvetően Dévényi szervezte le a különféle kívánságok megvalósítását, így ő egyeztetett hírességek menedzsmentjével vagy különböző szervezetek képviselőivel. Elmondása szerint a megvalósított kívánságok 70%-a valódi volt, ahogy a másik 30% is, csak utóbbiakat kicsit „tupírozni” kellett, hogy egy tévéműsorban is eladhatóak, szórakoztatóak legyenek, például ne csak egy egyszerű találkozás legyen egy ismert emberrel, hanem történjen valami attrakció is (Juszt Lászlót tűzoltók hozzák le a Szabadság hídról, David Hasselhoff vezessen Trabantot stb.); a beérkező több tízezer kívánságból amúgy is mindenképpen válogatni kellett. Később már nem csak gyerekek kívánságai jelentek meg a műsorban, hanem felnőtteké, sőt, szintén ismert embereké is, így Kesjár Csaba autóversenyzőé is, aki C. C. Catch-csel szeretett volna találkozni, ezt végül úgy hozták tető alá, hogy a reptértől a szállodáig Kesjár fuvarozta el az énekesnőt versenytempóban, miután Dévényi kéresére a rendőrség lezárta erre az időre az érintett útszakaszokat. A műsor egyfajta védjegyévé vált pontos labda, amit Dévényi a gyerekek közé dobott pedig azért volt lényeges, mert a hosszú műsorfelvétel alatt a gyerekek is elfaradtak, és ezzel fenn lehetett tartani az érdeklődésüket.[3] Dévényi később könyvet is megjelentetett a műsorról.

Évekkel a műsor után több ironizáló cikk is megjelent, amelyek rávilágítottak a műsor sokszor szürreális szituációira, illetve kiemelték, hogy a műsorban milyen hangsúlyosan, akár tolakodóan voltak jelen különböző cégek és termékek, kvázi reklámként.[4][5][6][7]

Összesen:

 • 16 évig ment a műsor,
 • 1200 kívánság teljesült,
 • 72 világsztár szerepelt benne,
 • 22 országban járt a stáb, köztük Japánban és Ausztráliában is.

A Három kívánság-per[szerkesztés]

Dévényi 2007 nyarán egy hosszú idő óta húzódó pert nyert meg az MTV-vel szemben, így ő rendelkezhet a Három kívánság jogaival. Dévényi arra hivatkozott, ő mindig külső munkatársként dolgozott a csatornánál és a műsorát mindig is saját szellemi termékének tekintette. Dévényi sajtónyilatkozata szerint az MTV javára bejegyzett védjegyet a bíróság jogerősen törölte.[1]

A Magyar Televízió Rt. védjegyének adatai:

 • A védjegy: Három kívánság (szóösszetétel)
 • Bejelentés napja: 1997. november 19.
 • Ügyszám: M9704267
 • A lajstromozásról szóló határozat napja: 1999. február 25.
 • Lajstromszám: 155819
 • Árujegyzék:
  • 35. osztály: Reklámozás és ügyletek; kereskedelmi ügyletek bonyolítása.
  • 38. osztály: Televíziós adás, televíziós műsor készítése.
  • 41. osztály: Nevelés és oktatás, valamint filmgyártás
 • Oltalom megszűnésének napja: 2007. november 20.[1] (Ebből arra lehet következtetni, hogy a védjegy oltalmának megszűnése a védjegyoltalom megújításának hiányában történt.)

Rádióműsor neveként[szerkesztés]

A produkció nevét 2018 októberétől a Retro Rádión indult rádióműsor viseli, amelyet szintén Dévényi Tibor vezet.[8]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]