NATO Gyorsreagálású Hadtest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A NATO Gyorsreagálású Hadtest (angolul NATO Rapid Deployable Corps, NRDC, pontos fordítása NATO Gyors Telepítésű Hadtest) a NATO egyik kis reakcióidővel bevethető, többnemzetiségű, jelentős eszközálománnyal bíró katonai magasabbegysége, amely nem egyenlő a NATO Reagáló Erővel (NRF).

A hadtest műveleti sávja elég széles: természeti katasztrófák, humanitárius segítségnyújtások, béketámogató műveletek és terror-elhárító bevetések a katonai akciókon kívül. Vezetési törzseik képesek dandárszintű egységektől hadtest-csoportokig vezetési-parancsnoki feladatokat ellátni.

Alapkövetelményként támasztották a szervezet elé, hogy a Főparancsnokság a riasztást követő 10 napon belül a műveleti térségbe tudja juttatni az első csapatokat, továbbá a kitelepült teljes erő 60 napig képes legyen működni, műveleti céljait ellátni. A delegált csapatok részt vesznek a NATO Reagáló Erőben is. Az NRF 6 hónapos váltási rotációjához igazodva, annak Szárazföldi Komponensének parancsnoksága alá vonva – szükség esetén – tevékenykedik. Az NRF-be delegált csapatokhoz hasonlóan a készültségi szolgálatot megelőző 6 hónap alatt alapos felkészítésben és gyakorlatozásban dolgozzák össze a tervezési, vezetési és eszközállományi lehetőségeket, felkészülve a leendő műveleti térség és műveleti célok sajátosságaira.

Felépítés[szerkesztés]

Napjainkban 6 db Gyorsreagálású Hadtesttel rendelkezik a NATO, melyek 60 000 fős magasabbegységet is képesek vezetni. Ezek:

Közvetlen vezetésükért a NATO Gyorsreagálású Hadtest Főparancsnokság (NATO Rapid Deployable Headquarters, NRDHQ) a felelős, amely az egyesített hadtest-főparancsnokság, a Magas Készenléti Erők Főparancsnokság (High Readiness Forces Headquarters) alá van beosztva. Mindegyik hadtest – kivéve az Eurocorps – a NATO Európai Főparancsnogsága (Supreme Allied Commander Europe) alá tartozik. Politikai meghatalmazást közvetlenül az Észak-atlanti Tanácstól kapnak. Az Eurocorps ezektől részben függetlenül az Európa Tanácstól kaphat felhatalmazást.

A szervezet lehetőséget ad bármely NATO-tagállamnak, hogy csapatokat delegájon a különböző hadtestekbe. Az alakulatok hadtestbe delegálását a keretnemzetek parlamentjei hagyják jóvá.

Története[szerkesztés]

A hadtestek a NATO műveleteiben központi szerepet játszanak. A 2005 őszén a pakisztáni földrengésben bevetett NRF Szárazföldi Komponensének parancsnokságát akkor a spanyol hadtest látta el. Az ENSZ mandátumú Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) keretében az ARRC kötelékében tevékenykednek Afganisztánban. Itt működik az olasz, a német-holland, a török hadtest és az Eurocorps is. Az ARRC az Eurocorps-al ezt megelőzően a boszniai térség stabilizálásában kezdte az együttműködést, majd Macedóniában és Koszovóban folytatta.

Felkészítés, minőségtanusítás[szerkesztés]

Minden hadtest a művelet megkezdése előtt egy 6 hónapos intenzív kiképzési gyakorlaton vesz részt, majd azt egy közös hadgyakorlaton vizsgával zárják. A kiképzés során alakítják ki a szükséges eszközállományt (kellálladék), a műveleti terveket és a vezetési módokat. A minősítő hadgyakorlatot követően a szükséges hiányosságokat rövid időn belül pótolják. A teljes folyamatot az NRDHQ szervezi. Az NRDHQ 50 szervezési területen figyeli és vizsgáztatja a hadtesteket, laktanyai és tábori (gyors kitelepülési) körülmények között egyaránt. A vizsgáztatások során nagy hangsúlyt fektetnek a tervezési, logisztikai, adminisztrációs és vezetés-irányítási pontokra. A hadgyakorlat lezárulásával a minősítés biztosítja, hogy a hadtest képességeiről a legaktuálisabb információk álljanak a műveleti tervezők rendelkezésére.

A minőségtanúsítást katonai egység és egyéb szinten (alakulat és személyi állomány) is elvégzik. 2008 negyedik negyedévében a legjobb tiszthelyettes kitüntető címet Pasztercsák László zászlós vehette át, akit az olasz hadtestbe delegált korábban a Magyar Honvédség.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar zászlós NATO-elismerése Archiválva 2009. április 27-i dátummal a Wayback Machine-ben – hm.gov.hu

Külső hivatkozások[szerkesztés]