Némethy Katalin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Némethy Katalin
Némethy Katalin
Némethy Katalin
Született 1933. július 4.
Budapest
Elhunyt 2013. október 21. (80 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása

Némethy Katalin (Budapest, 1933. július 4. – Budapest, 2013. október 21.) magyar pedagógus, matematikus.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

A Baár-Madas Református Leánygimnáziumba járt 1943-tól 1951-ig. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika tanári szakán diplomázott 1955-ben.

Oktatási pályafutása[szerkesztés]

Az időközben államosított egykori iskolájában működő Lórántfy Zsuzsanna Úti Általános Gimnáziumban már egyetemi tanulmányi alatt 1953-tól tanított. Az iskola később a Móricz Zsigmond Gimnázium nevet vette fel. Ott dolgozott 1991-ig, majd visszatért a közben újjáalakult budapesti Baár–Madas Református Gimnáziumba, "hogy visszaadjam iskolámnak azt, amit tőlük kaptam", ahogy ő fogalmazott.

A gimnáziumi munka mellett 1960 és 1975 között az ELTE Geometria Tanszékén is oktatott. Korán kezdett foglalkozni a számítástechnika oktatásával is. Matematikaoktatási és programozási füzeteket is publikált. A hazai matematikatanítás egyik legismertebb és legsikeresebb pedagógusaként 1995-ben ment nyugdíjba. Emlékére tanítványi és volt kollégái fát ültetek a Baár-Madas Gimnázium kertjében.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

1980 és 1990 között szakfelügyelő, illetve szaktanácsadó volt. A KöMaL szerkesztő bizottságának munkáját éveken át személyesen illetve tanítványain keresztül aktívan támogatta.

Tanítványai[szerkesztés]

Az országos tanulmányi versenyeken (OKTV) és a Nemzetközi Diákolimpiákon több tanítványa is pl. Füredi Zoltán, Kollár István, Surján Péter, Bólyai István dobogós helyezést értek el.

Tanítványait a matematika keretén túl mutató logikus gondolkodásra és szellemi vasfegyelemre nevelte. Megmutatta a matematika szépségét, segített felfedezni a gondolkodás örömét.

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]