Néda Árpád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Néda Árpád
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Született 1937. október 6. (86 éves)
Brassó
Állampolgársága román
Nemzetisége magyar
Házastársa Néda Ágnes
Gyermekei
Foglalkozása fizikus,
fizikai szakíró,
egyetemi oktató
A Wikimédia Commons tartalmaz Néda Árpád témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Néda Árpád (Brassó, 1937. október 6. –) erdélyi magyar fizikus, fizikai szakíró. Néda Ágnes férje, Néda Zoltán apja.

Életútja[szerkesztés]

A kolozsvári Brassai Sámuel Líceumban érettségizett (1954), a Bolyai Tudományegyetemen matematika-fizika szakos tanári képesítést nyert (1959). Egyetemi pályafutását itt kezdte gyakornokként, majd tanársegéd, lektor, előadótanár a Babeş-Bolyai Egyetemen. Mágneses rendezettségű anyagok termikus tulajdonságai c. értekezésével doktorált (1976). A Matematikai és Fizikai Lapok munkatársa, a Firka c. lap szerkesztőbizottságának tagja (1991–96). 1993-tól a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Fizika Karának dékánhelyettese. 2000. február 1-én beválasztották az egyetem szenátusába a magyar tagozat részéről.[1] Az egyetem a megnövekedett feladatok miatt újabb rektorhelyettesi állást létesített, amelyre Néda Árpád fizikus professzort választották meg 2000 augusztusában.[2]

Szakirodalmi munkássága[szerkesztés]

A szilárd halmazállapotú anyagok termikus tulajdonságainak kutatója. Tudományos dolgozatai hazai és külföldi szaklapokban, így a Studii şi Cercetări de Fizică, Physicas Status Solidi, Journal fo Magnetic Materials hasábjain jelentek meg, ismeretterjesztő írásait A Hét, Korunk és napilapok közölték. Társszerzője a Heinrich László szerkesztette Fizikai kislexikonnak (Kriterion Kézikönyvek, 1976), valamint a Culegere de probleme de mecanică (1979) c. feladatgyűjteménynek. Magyar nyelvű mechanikai, hőtani és szilárdtestfizikai jegyzeteit (Mechanika, 1978; Hőtan I, 1983; Hőtan II, 1984; Mechanika és akusztika, 1987) az egyetem adta ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar vezetőségi tagok a BBTE-n. Rektor-helyettest egy hét múlva jelölnek. In: Szabadság (Kolozsvár), 2000. február 1.
  2. Kása Zoltán: Újabb magyar rektor-helyettes a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen. Néda Árpád professzort választották ebbe a tisztségbe. In: Szabadság, (Kolozsvár), 2000. augusztus 29. (Udvardy Frigyes adatbankja nyomán.)

Források[szerkesztés]