Nátrium-hidrogén-szulfit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nátrium-hidrogén-szulfit
Sodium bisulfite.png
Más nevek Nátrium-hidrogén-szulfit
Kémiai azonosítók
CAS-szám 7631-90-5
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet NaHSO3
Moláris tömeg 104,06 g/mol
Megjelenés fehér, szilárd
Sűrűség 1,48 g/cm³
Olvadáspont 150 °C
Oldhatóság (vízben) 42g/100ml (25 °C)
Veszélyek
EU osztályozás Ártalmas (Xn)[1]
R mondatok R22, R31[1]
S mondatok (S2), S25, S46[1]
LD50 2000 mg/kg (patkány, szájon át)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A nátrium-hidrogén-szulfit (E222) (más néven nátrium-biszulfit) egy vegyipari alapanyag, valamint az élelmiszeriparban tartósítószerként használt vegyület. Hipóval (nátrium hipoklorittal) keverve mérgező gázok keletkeznek.

Felhasználási területei[szerkesztés]

A biszulfit DNS szintézis[szerkesztés]

A nátrium-hidrogén-szulfitot a DNS-ben található citozin metillációjának analizálására használják.

A technológia lényege, hogy a nátrium-hidrogén-szulfit deaminálja a citozint, így uracil lesz belőle, viszont ez nem történik meg az 5-metilcitozinnel, mely a citozin egyik formája, melynél az 5. szénatomhoz egy metilcsoport kapcsolódik. Ezt követően a kezelt DNS szakaszt PCR (polimerase chain reaction = polimeráz-láncreakció) útján sokszorozzák. Az folyamat során az uracil timinként, a metillált citozin pedig citozinként kerül sokszorosításra. Ezután DNS-szekvenálás útján meg lehet határozni a citozin kezdeti metilláltságát, ugyanis a kiolvasott citozin a kezdeti metillált citozinokat, a timin pedig a kezdeti metillállatlan citozinokat fogja reprezentálni.[2]

Egészségügyi hatások[szerkesztés]

Asztmásoknál a tünetek erősödését okozhatja, valamint a B1 és az E-vitamin hatékonyságát csökkenti. Gyermekeknek nem ajánlott.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d A nátrium-hidrogén-szulfit vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. január 2. (JavaScript szükséges) (angolul)
  2. Frommer, M.; McDonald, L. E.; Millar, D. S.; Collis, C.M.; Watt, F.; Grigg, G.W.; Molloy P.L.; Paul, C.L. (1992). „A genomic sequencing protocol that yields a positive display of 5-methylcytosine residues in individual DNA strands” (free full text). PNAS 89 (5), 1827-31. o. PMID 1542678.  
  3. E221 Sodium Sulphite