Mylène Farmer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mylène Farmer
Mylène Farmer NRJ Music Awards 2012.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Mylène Jeanne Gautier
Született 1961. szeptember 12. (54 éves)
Pierrefonds, Québec,
 Kanada
Származás Párizs,  Franciaország
Pályafutás
Műfajok pop, rock, elektronikus
Aktív évek 1984 - napjainkig
Kapcsolódó előadó(k) Moby, Seal, Archive, Alizée, Jean-Louis Murat
Kiadók Polydor Records

Mylène Farmer weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mylène Farmer témájú médiaállományokat.

Mylène Farmer, IPA: [miˈlɛn faʁˈmœʁ]), eredeti nevén Mylène Jeanne Gautier[1] (IPA: [miˈlɛn ʒan goˈtje] (Pierrefonds, Kanada, 1961. szeptember 12. –) francia dalszerző, énekes, alkalmi színésznő.

Élete és karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1961. szeptember 12-én született Mylène, harmadik gyerekként látta meg a napvilágot. Apja, Max Albert Gautier (1925-1986) híd, út és gátépítéseknél mérnökösködik, miközben anyja, Marguerite Marie Martin (1928-) teljes nyugalomban és biztonságban neveli három gyereküket (Brigitte, Mylène, Jean-Loup). Szereti az állatokat, azt tervezi, ha nagy lesz, állatorvos lesz. Az iskolában visszahúzódó, zárkózott. A hatvanas évek végén a család visszaköltözik Franciaországba, Párizs közelében, Ville d'Avray-ban telepednek le. (Itt születik meg Mylène harmadik testvére, Michel, 1969 decemberében.) Beiratkozik egy lovasiskolába, de 1979. szeptember 14-én, két nappal a 18. születésnapja után otthagyja. Ekkor dönti el, hogy a művészi karriert választja - a színházat. Beiratkozik egy színi-tanfolyamra. Kisebb színházi szerepeket kap. Később reklámfilmekben, hirdetésekben is szerepel. Közben sokat olvas, Edgar Allan Poe és Baudelaire költészete varázsolja el. Ekkortájt találkozik későbbi karrierje legfontosabb személyiségével: Laurent Boutonnat-val.

1984-ben a "Maman a tort" című dallal, sikerrel robbant be a zenei világba, melyet Laurent Boutonnat és Jérôme Dahan jegyzett. Ekkor vette fel művésznévként a Farmer vezetéknevet, Frances Farmer amerikai színésznő emlékére.

1985-ös kislemezei, az "On est tous des imbéciles" és a "Plus grandir", kevésbé lesznek sikeresek, viszont egy évvel később, nagylemezt jelentet meg.

1986-ban a "Libertine" a "Cendres de lune" című első nagylemezről, a slágerlistákon előkelő helyet foglal el. Amikor a szám klipjét készítik, megszületik Mylène "libertinus" imázsa. A kisfilm azért is fontos, mert forradalmasítja Franciaországban az eddig készült klipeket. A majdnem 11 perc hosszú film öt tételre osztható, melyekhez külön aláfestő zenék készülnek. (Ezek a 885 380-1 katalógusszámú 12"-es maxin ("Bande originale du clip") lesznek elérhetők.) A rövidfilmet Laurent Boutonnat rendezte. A klip a Farmer/Boutonnat páros védjegye lett. Ebben a zsánerben született a "Tristana" című opusz, illetve a hozzá készült klip is, 1987 februárjában.

1987 októberében az új szám, a "Sans contrefaçon", hatalmas sikereket ér el. Ez a single egyben az új nagylemez beharangozója is, melynek címe: "Ainsi soit je...".

1988-ban az albumról kimásolt "Pourvu qu'elles soient douces" az első helyre röpül a slágerlistákon, mely Mylène első Nr. 1. slágere, illetve a "Libertine"-hez hasonlóan hosszú, 17 perces videoklip készül belőle. A dal kislemezét 1988 decemberében naponta több, mint tízezren vásárolták meg. De a lemezről a címadó dal és a "Sans logique" is hamar kedvenc lesz.

Az 1 400 000 példányban eladott nagylemez gyémántlemezzé változik. Ez év novemberében Mylène elnyeri az év női előadója címet a Victoire de la Musique-en.

1989 májusában Mylène először lép színpadra, és ad randevút rajongóinak. A "Tour 89" nevet viselő koncertsorozaton több, mint 300 000 néző vesz részt franciaországi, belgiumi és svájci fellépései alkalmával. A párizsi koncertekre a jegyek két nap alatt elkelnek. A turnéról "En Concert" címmel lemez is megjelenik.

1991 márciusában a megjelenik, a Désenchantée kislemez, mely 800 000 példányban kel el, a dal pedig kilenc hétig a slágerlisták élén, minden mást letaszítva trónol. A dalból születik egy videoklip, melynek szintén Boutonnat írta a forgatókönyvét. A több, mint 10 perces klipet öt napig forgatták Magyarországon, a Mafilm, Francz Jánosné Erika és 119 gyerekszereplő közreműködésével. A forgatás alatt, Budapesten készült vele egy interjú.

Az 1991-es L’Autre címet viselő harmadik albuma 2 millió példányban kelt el. A Que mon cour lache videoklipjének készítésére Luc Bessont kérik fel.

A dal a következő válogatás és remixalbumon szerepel, melynek címe: Dance Remixes, 1992-ben jelenik meg.

Laurent Boutonnat rendezésével készül az első filmje, melynek címe: Giorgino. 1994. október 5-én kerül a mozikba, de a film sikertelensége, a csapat kudarcát eredményezi.

1995-ben, Kaliforniában veszik föl a negyedik albumot, de ehhez, szükség van némi imázs és zenei stílusváltásra. Az Anamorphosée lemez, karrierjének legnagyobb meglepetése, rockos hangzásvilágával. Több, mint egymillió példány kel el belőle, az XXL című dal, ismét nagy kedvenc lesz.

Következik ismét egy koncertkörút, 1996-ban, három párizsi telt házas koncerttel. A turné gyümölcse egy koncertlemez, melyből 900 000 darab fogy, ezzel beállítva a koncertlemezek rekordját. A koncerten közösen énekelnek egy dalt Khaleddel.

Visszamennek az Egyesült Államokba, hogy elkészítsék az ötödik nagylemezt. Az album szintén tele lesz meglepetésekkel. A L’Âme-Stram-Gram videoklipjében, színesebb mint valaha, ám botrányt is okoz a Je te rends ton amour című klippel, akárcsak a '91-es albumon lévő Beyond my Control című szám klipjével. Ezt a klipet is cenzúrázzák, de úgy döntenek, hogy kiadják videokazettán és a bevételt AIDS ellenes szervezeteknek adják.

1999 őszétől, 2000 tavaszáig, Mylène számára a Mylenium Tour következik, mely több fellépést hoz a Palais Omnisports de Paris-Bercy-ben, egész Franciaország szerte, Belgiumban, Svájcban és Oroszországi dátumokkal. A turnét, szintén koncertlemez követi. 2000 nyarán, egy tehetségkutató műsor által felfedezett kislányt vett szárnyai alá, Alizée-t, akinek Laurent Boutonnat-val több lemezre való zenét írtak, egészen 2004-ig.

Közben 2001-ben a következő dupla best of albumon, melyen három új szám is szerepel, Seal-lel énekli a Les Mots című számot. A lemezből, melyen még a C'est une belle journée és a Pardonne moi az új számok, a másfélmillió eladott példányt után, gyémántlemez lesz.

2002-ben Kate Ryan belga énekesnő, a Désenchantée és a Libertine számot feldolgozta, mellyel a számokat ismét a toplisták élére vitte, illetve a rádiók is sűrűn sugározták.

2003-ban újra elnyeri az NRJ Music Awards legjobb francia női előadója díjat, melyet 2000 óta minden évben ő kap. Ugyanebben az évben, megjelenik Remixes című lemeze, illetve Alizée turnéján segédkezik.

2005-ben megjelenik a hatodik album az: Avant que l'ombre..., a Fuck them all, Q.I., Redonne-moi, L'Amour n'est rien..., Peut-etre toi című slágerekkel. A lemez, az NRJ Music Awards-on az év legjobb francia nyelvű lemeze. A válság ellenére, az 500 000-es példányszám, háromszoros platinalemezzé tette.

2006 januárjában a lemez bemutatója alkalmával, tizenhárom sikeres koncertet ad a Palais Omnisports de Paris-Bercy-ben. A koncertanyag, megjelenik CD-n és DVD-n. A DVD koncertfilm, Franciaországban a legkelendőbb DVD. A Moby-val együtténekelt duó, a Slipping away, a maxilemezek eladási listáján az első helyen áll, és a maga 200 000-es példányszámával, aranylemez lesz. A L'Amour n'est rien... a legtöbbet sugárzott dal a rádiókban. December 13-án a Luc Besson által jegyzett Arthur és a villangókban, a francia változatában, Princesse Sélénia hangját kelti életre.

2007-ben kiadják DVD-n a Giorginót.

Az új maxilemez 2008-ban a: Dégénération, mely az ötödik Nr. 1 sláger. Bejelentik a 2009-es Stade de France béli két koncert dátumát és a körülbelül 150 000 jegyet kevesebb, mint három óra alatt elkapkodják. A következő album, a popos - elektronikus hangzású Point de Suture, augusztusban jelenik meg és hamarosan tripla platinalemez lesz Franciaországban, Belgiumban és Oroszországban, aranylemez Svájcban. Minden maxilemez: Dégénération, Appelle mon numéro, Si j'avais au moins..., C'est dans l'air, Sextonik megjárja a slágerlisták első helyét. Májusban indul a turné, 29 dátummal Franciaországban, valamint kettő Oroszországban, kettő Genfben és egy Brüsszelben. A stadionok ülő és állóhelyeit a turné alatt, összesen 560 000-en foglalták el.

A 2009-ben megjelenő N°5 On Tour turné anyagából készült album, dupla platinalemez lesz. Az Arthur 2 - Maltazár bosszúja című filmben, ismét Princesse Sélénia-ként hallhatjuk.

2010-ben a Mylène Farmer Stade de France DVD megjelenése előtt, a koncertfilmet, 19 mozi vetítette Franciaország szerte, köztük a Grand Rex a Paris. A DVD egy hét alatt gyémántlemez lett. Az új beharangozó maxilemez, szeptemberben az Oui mais... non, amely októberben a slágerlisták élére kerül. Decemberben megjelenik a Bleu noir, a nyolcadik nagylemez, mely a 600 000 eladott példánnyal gyémántlemez lesz. Az Arthur 3 - A világok harca folytatásban, ismét Princesse Sélénia hangja.

Látványos koncertjei megvalósításában, Mark Fishert kéri föl. Hangzása, folyamatos megújulása és koncertjei látványossága, a francia nyelvű előadók sorának elejére emelte. Johnny Hallyday mellett a legsikeresebb és legkeresettebb előadó Franciaországban, akinek a neve száz százalékos sikert jelent, ezt is reprezentálja a rengeteg eladási rekord és díj, amiket az évtizedek folyamán begyűjtött.

Mylène Farmer 2012 végén tért vissza a zenei életbe egy új nagylemezzel, mely a Monkey Me címet viseli. A siker nem maradt el: több mint 300.000 példányban kelt el a korong, s 2013-ban turnézni indult a Timeless 2013 turné keretin belül. Koncertjeit több mint 400.000 ember látogatta, s egy évvel később a turné anyaga DVD-n is megjelent, mely eladási rekordokat döntött Franciaországban. Az év során a francia popdíva újra stúdióba vonult, s 2014 végére ígérték az új lemezt, ám a legfrissebb információk szerint csak 2015-ben tér vissza az énekesnő.

Lemezei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Cendres de lune (1986)
 • Ainsi soit je... (1988)
 • L'Autre... (1991)
 • Dance Remixes (1992)
 • Anamorphosée (1995)
 • Innamoramento (1999)
 • Les Mots (2001)
 • Remixes (2003)
 • Avant que l'ombre... (2005)
 • Point de suture (2008)
 • Bleu Noir (2010)
 • Monkey Me (2012)

Koncertlemezek

 • En concert (1989)
 • Live à Bercy (1997)
 • Mylenium Tour (2000)
 • Avant que l'ombre… à Bercy (2006)
 • N5 Tour (2009)
 • Timeless 2013 (2014)

Koncert DVD-k

 • Live à Bercy (1996)
 • Mylenium Tour (2000)
 • Avant que l'ombre… à Bercy (2006)
 • Stade de France (2010)
 • Timeless 2013 (2014)

Díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

NRJ Music Awards

 • Az év francia nyelvű albuma (Innamoramento, 2000)
 • Az év koncertje (2000)
 • Az év francia nyelvű női előadója (2001)
 • Az év francia nyelvű női előadója (2002)
 • Az év francia nyelvű női előadója (2003)
 • Az év francia nyelvű albuma (Avant que l'ombre..., 2006)
 • Az év francia nyelvű albuma (Point de suture, 2009)

Nation Song Contest Awards

 • Legjobb dal (C'est Une Belle Journee, 2007)

M6 Awards

 • Az év klipje (Optimistique - Moi, 2000)

Platinum Europe Awards

 • Az év albuma (Anamorphosée, 1997)
 • Az év albuma (Innamoramento, 2001)
 • Az év albuma (Les Mots, 2002)

Victoires de la Musique

 • Az év női előadója (1988)
 • A legtöbb eladott lemez (Anamorphosée, 1996)
 • Az elmúlt 20 év legjobb előadója (2005)

World Music Awards

 • A legtöbb eladott francia nyelvű album (1993)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]