Mutt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mutt

Legfrissebb stabil kiadás2.2.13 (stabil verzió, 2024. március 9., http://ftp.mutt.org/pub/mutt/mutt-2.2.13.tar.gz)[1]
Programozási nyelvC
Operációs rendszer
Kategória
LicencGNU General Public License, version 2.0 or later
A Mutt weboldala

A Mutt egy szöveges e-mail kliens Unix-szerű rendszerekhez. Eredetileg Michael Elkins írta 1995-ben, és a GNU General Public License 2-es vagy bármely későbbi verziója alatt adták ki.

A Mutt szlogenje: „Minden levelezőkliens szívás. Ez csak kevésbé szívás.[2]

Művelet[szerkesztés]

A Mutt támogatja a legtöbb levéltárolási formátumot (nevezetesen az mboxot és a Maildirt is) és a protokollokat (POP3, IMAP stb.). MIME támogatást is tartalmaz, nevezetesen a teljes PGP/GPG és S/MIME integrációt.

A Mutt eredetileg Mail User Agentnek (MUA) készült, és helyileg elérhető postafiók- és sendmail infrastruktúrára támaszkodott. A Mutt honlapja szerint „bár a semmiből írták, a Mutt kezdeti felülete nagyrészt az ELM levelezőkliensen alapult”. A Mutt újdonsága volt az üzenetpontozási és szálfűzési képesség. Később bekerült az e-mailek lekérésének és küldésének támogatása különféle protokollokon, például POP3, IMAP és SMTP protokollon keresztül. A Mutt azonban továbbra is külső eszközökre támaszkodik az üzenetek írásához és szűréséhez.

A Mutt több száz konfigurációs direktívát és parancsot tartalmaz. Lehetővé teszi az összes billentyű-hozzárendelés megváltoztatását és billentyűzet makrók készítését az összetett műveletekhez, valamint a felület legtöbb színét és elrendezését. A „hook” néven ismert fogalom változatai révén számos beállítása módosítható olyan kritériumok alapján, mint az aktuális postafiók vagy a kimenő üzenetek címzettjei. A Mutt támogatja az opcionális oldalsávot, hasonlóan a grafikus levelezőprogramokban gyakran megtalálhatókhoz. Számos javítás és bővítmény is elérhető, amelyek további funkciókat, például NNTP-támogatást tesznek lehetővé.

A Mutt teljes mértékben a billentyűzettel vezérelhető, és támogatja az e-mailes beszélgetések szálkezelését, amely azt jelenti, hogy könnyedén mozoghatunk a hosszú vitákban, például a levelezőlistákon . Az új üzenetek külső szövegszerkesztővel íródnak, ellentétben a pine-nal, amely beágyazza saját pico nevű szerkesztőjét.

A Mutt képes hatékonyan keresni a levelezőtárak között olyan levélindexelő eszközök segítségével, mint a Notmuch,[3][4] és sokan ajánlják a Mutt ilyen módon való használatát.[5] Alternatív megoldásként a felhasználók a Muttból kereshetnek levelezőtáraikban a grep meghívásával egy Bash-szkripten keresztül.[6]

A Mutt-ot gyakran használják biztonsági szakemberek vagy biztonságtudatos felhasználók, mivel kisebb a támadási felülete, mint más, webböngésző-renderelő motorral vagy JavaScript értelmezővel szállított klienseknek.[7] A Transport Layer Security kapcsán a Mutt úgy konfigurálható, hogy az első használatkor megbízzon a tanúsítványokban, és ne használja a Transport Layer Security protokoll régebbi, kevésbé biztonságos verzióit.[8]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Kevin J. McCarthy: mutt 2.2.13 released, 2024. március 9. (Hozzáférés: 2024. március 10.)
  2. Elkins: The Mutt E-Mail Client, 2008. június 8. (Hozzáférés: 2008. június 8.)
  3. notmuch-mutt. notmuchmail.org. (Hozzáférés: 2018. november 22.)
  4. Searchingmail · Wiki · Mutt Project / mutt (angol nyelven). GitLab. (Hozzáférés: 2018. november 22.)
  5. Lunduke: Who needs a GUI? How to live in a Linux terminal.. Network World, 2016. július 6. [2020. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 13.)
  6. Rankin: Hack and / - Mutt and Virtual Folders. Linux Journal, 2008. december 1. (Hozzáférés: 2016. november 23.)
  7. Why Security Experts Are Using an Ancient Email Format in 2015, 2020. január 13. (Hozzáférés: 2015. szeptember 7.)
  8. GPG / Mutt / Gmail. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mutt (email client) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]