Levelezőprogram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mozilla Thunderbird e-mail kliens

A levelezőprogram (vagy levelezőkliens) olyan szoftver, amely segítségével felhasználója hozzáférhet elektronikus leveleihez és kezelheti azokat. A webalapú levelezőkliensek elterjedt elnevezése a webmail.

Típusok[szerkesztés]

Telepített alkalmazás[szerkesztés]

A saját eszközre (PC, notebook, PDA, mobiltelefon, stb.) telepített levelezőprogram olyan alkalmazás, amely a leveleket helyileg, a saját eszközön tárolja. Ennek angol nyelvű rövidítése gyakran MUA (Mail User Agent). A legtöbb webböngészőhöz tartozik levelezőprogram. Például a Microsoft az Internet Explorer böngészőjéhez az Outlook Express levelezőprogramot adja. A Mozilla termékcsalád levelezőprogramja a Mozilla Thunderbird. Az Operában beépített e-mail kliens volt. Különálló programként Opera Mail néven elérhető.

A saját eszközre telepített e-mail kliens akkor is használható, ha épp nincs internetes kapcsolat, de a levelek küldéséhez és fogadásához mindenképp be kell jelentkezni az internetre.

Webmail[szerkesztés]

A böngészőben futó levelezőkliens használatakor a helyi számítógépen csak a böngésző van telepítve, a levelezést egy weblap meglátogatásával végzi a felhasználó. A tárolást, a küldést, fogadást, tehát a levelek menedzseléséhez szükséges műveleteket a weblapot kiszolgáló szerver illetve a szerver-oldali alkalmazások valósítják meg. Ismertebb webmail kliensek közé sorolható a Hotmail, a Gmail, az AOL és a Yahoo!, illetve Magyarországon a Freemail és a Citromail A web-alapú levelezőprogram általában csak élő internetes kapcsolat mellett használható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]