Mount Kosciuszko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mount Kosciuszko
A Mount Kosciuszko kelet felől
A Mount Kosciuszko kelet felől

Magasság2228 m[1]
Hely Ausztrália, Új-Dél-Wales
HegységNagy-Vízválasztó-hegység, Snowy-hegység
Első megmászás1840
Legkönnyebb útvonaltúrázva
Elhelyezkedése
Mount Kosciuszko (Ausztrália)
Mount Kosciuszko
Mount Kosciuszko
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 36° 27′ 21″, k. h. 148° 15′ 48″Koordináták: d. sz. 36° 27′ 21″, k. h. 148° 15′ 48″
Mount Kosciuszko (Új-Dél-Wales)
Mount Kosciuszko
Mount Kosciuszko
Pozíció Új-Dél-Wales térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Mount Kosciuszko témájú médiaállományokat.

A Mount Kosciuszko (IPA: [mæɔnt ˈkɔziˌɔskəʉ]) az ausztrál kontinens legmagasabb hegycsúcsa a maga 2228 méteres tengerszint feletti magasságával a Nagy-Vízválasztó-hegységben, a hozzá tartozó Snowy-hegységben, a Kosciuszko Nemzeti Parkban.

A korábban végzett mérések alapján sokan úgy vélték, hogy a szomszédos Mount Townsend hegycsúcs a magasabb, ám a New South Wales Lands Department megcserélte a kettőt, mivel kiderült, hogy a Mount Kosciuszko a magasabb, így a Mount Townsend csúcs lett Ausztrália második legmagasabb csúcsa.[2]

Neve[szerkesztés]

A hegycsúcsot a lengyel származású Paweł Edmund Strzelecki nevezte el 1840-ben, az amerikai függetlenségi háború lengyel származású hőse, Tadeusz Kościuszko tábornok előtti tisztelete jeléül, valamint a hegy alakjának a Krakkó melletti Kościuszko-halomhoz való hasonlósága miatt.[3]

A hegy nevét korábban Mount Kosciusko (angolos) alakban használták, de ezt 1997-ben az új-dél-walesi Földrajzinév-bizottság megváltoztatta a jelenleg használatos (az eredeti lengyel névnek megfelelő) alakra.

A csúcs meghódítása[szerkesztés]

A Mount Kosciuszko az ausztrál kontinens legmagasabb csúcsa.

A Charlotte Pass felől egy nagyjából 8 kilométernyi hosszúságú ösvény vezet fel a hegycsúcsra. Bárki, akinek a fizikai erőnléte megfelelő állapotban van, képes arra, hogy feljusson a hegy tetejére. 1976-ig a Rawson Pass segítségével a hegycsúcstól pár méterre lévő pontig lehetett feljutni. A Charlotte Pass le van zárva a közúti járművek forgalma elől, mivel természetvédelmi területen halad keresztül. Akárcsak a Rawson Pass, a Charlotte Passnak is csak egy részét használják a kerékpárosok, majd ezután le szokták tenni a kerékpárjaikat, hogy gyalogosan folytassák útjukat a csúcs felé.

A hegycsúcsot Thredbo felől egy három-három és fél órás, 6,5 kilométeres hosszúságú úttal is el lehet érni. A túra nem igényel komolyabb erőfeszítést, valamint ezen az útvonalon egy egész éven át üzemelő felvonó is biztosítja a könnyebb feljutást. A felvonótól egy hálóval borított sétaút vezet a csúcsra fel, amely azért készült el, hogy így védjék a környék állat- és növényvilágát, valamint a hegyoldalt megóvják az eróziótól. Ausztrália legmagasabban fekvő nyilvános illemhelye található a Rawson Pass végén 2100 méteres tengerszint feletti magasságban. Mivel több, mint 100 000 ember keresi fel a csúcsot nyaranta, ezért egyre komolyabb problémát jelent az így keletkezett kommunális hulladék kezelése.[4] A hegycsúcsot és a környező hegyoldalakat télen és tavasszal hótakaró borítja.

Magasabb ausztrál hegycsúcsok[szerkesztés]

Jóllehet a Mount Kosciuszko az ausztrál kontinens legmagasabb pontja, ugyanakkor nem az ország legmagasabb pontja, mivel az Ausztrál Államközösség birtokain az alábbi, nála magasabb hegycsúcsok találhatóak:

Az ausztrál kőzetlemez csúcsai:

A kultúrában[szerkesztés]

Eugene von Guerard 1863-as festménye a Mount Townsendről nézve jeleníti meg a Mount Kosciuszko csúcsát észak felől, mint ahogyan azt a festmény címében is feltünteti: "Northeast view from the northern top of Mount Kosciusko".

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Kosciuszko című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.australiangeographic.com.au/blogs/on-this-day/2015/03/on-this-day-mt-kosciuszko-first-climbed/, 2018. november 27.
  2. Mountain systems of Australia. Year Book Australia, 1901-1909. Australian Bureau of Statistics
  3. Australian Geographical Name Derivations. Wikiski.com, 2011. április 8. [2020. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 12.)
  4. The rush to complete Australia's highest dunny - Media Release Thursday, 3 May 2007. Department of Environment and Climate Change, NSW