Aconcagua

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aconcagua
Aconcagua (2005)
Aconcagua (2005)

Magasság6961[1] m
Hely112 km ÉNy-ra Mendozától, Argentína
HegységAndok
Relatív magasság6961[1] m
Első megmászás1897, M. Zurbriggen
Legkönnyebb útvonalmászás (északról)
Elhelyezkedése
Aconcagua (Argentína)
Aconcagua
Aconcagua
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 32° 39′, ny. h. 70° 00′Koordináták: d. sz. 32° 39′, ny. h. 70° 00′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Aconcagua témájú médiaállományokat.
Légifelvétel az Aconcaguaról

A Cerro Aconcagua a déli, nyugati félteke és Amerika legmagasabb csúcsa Argentínában helyezkedik el, csak Ázsiában vannak magasabb csúcsok. Határai északon és keleten a Valle de las Vacas , nyugaton és délen a Valle de los Horcones Inferior. A hegy és környezete az Aconcagua Tartományi Park része. A hegyen több gleccser van, a legnagyobb az északkeleti (Lengyel gleccser) és a keleti (Angol gleccser).

Az Aconcagua folyó a déli lejtőről ered és nyugat felé halad. A Csendes-óceánba ömlik 20 km-re északra a chilei Valparaísótól.

A hegy a Nazca-lemez Dél-Amerikai-lemez alatti szubdukciójából keletkezett az andoki orogén mozgások idején. Nevének eredete nem teljesen tisztázott, valószínűleg az arauka Aconca-Hue vagy a kecsua Ackon Cahuak szóból jön, melyeknek jelentése „szikla őrszem”.

Hegymászás[szerkesztés]

Az első regisztrált megmászás 1897-ben volt egy Edward FitzGerald által vezetett expedícióval. A csúcsot a svájci Matthias Zurbriggen érte el január 14-én, néhány nappal később még az expedíció két másik tagja is.

Első magyarként Nagy Sándor és Várkonyi László érte el a csúcsot 1984. január 11-én.[2]

Útvonalak[szerkesztés]

Hegymászási szempontból az Aconcagua könnyű hegynek számít, ha északról közelítjük meg, a hagyományos útvonalon. Ez három táboron keresztül vezet fel a csúcsra. Jelentős a levegőritkulás (a csúcson a légköri nyomás csak 40%-a a tengerszinti nyomásnak), de kiegészítő oxigén használata nem szükséges. A hagyományos útvonal rekordja 5 óra és 45 perc, amelyet 1991-ben értek el.

A másik fontos útvonal az északkeleti gleccsert átszelő út. Ez a Vacas völgyben közelíti meg a hegyet, felemelkedik a gleccser aljáig, majd átvezet az előbbi útvonalhoz és ott folytatódik tovább a csúcsig. A déli és délnyugati gerincen vezető útvonalak sokkal nehezebbek.

A megmászás előtt a hegymászóknak engedélyt kell szerezniük a mendozai Aconcagua Tartományi Park illetékeseitől. Az engedély ára az időszaktól függ.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Informe científico que estudia el Aconcagua, el Coloso de América mide 6960,8 metros (spanish nyelven). Universidad Nacional de Cuyo, 2012. [2012. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 3.)
  2. Magyarok 6000 méter feletti csúcsokon

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Aconcagua
A Wikimédia Commons tartalmaz Aconcagua témájú médiaállományokat.

Külföldi oldalak[szerkesztés]