Millie Hughes-Fulford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Millie Hughes-Fulford

Millie Elizabeth Hughes-Fulford (Mineral Wells, Texas, 1945. december 21.–) amerikai orvos-kutató- és molekuláris biológus, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1968 -ban a Tarleton State University keretében kémiából és biológiából szerzett diplomát. 1968-1971 között plazma kémiát tanul a Texas Női Egyetemén, a Nemzeti Tudományos Alapítvány posztgraduális ösztöndíjasaként. 1971-1972-ben az American Association of University Év embere címet kapta. 1972-ben a Womans Egyetemen (Texas) doktori (Ph.D.) címet kapott, majd a Southwestern Medical School keretében folytatta tudományos munkáját – koleszterin szabályozása anyagcserével.

1984. január 9-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként, kutatás vezetőként (űrrepülések, ISS) tagja volt az STS–76, STS–81 és STS–84 támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatának. Egy űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 2 órát, 14 percet és 20 másodpercet (218 óra) töltött a világűrben. 1991. június 14-én köszönt el az űrhajósoktól. A Joines Staff of Veterans Affairs Medical Center (San Francisco) professzora.

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több mint 90 értekezést, tanulmányt írt a csontok és rák növekedésének szabályozásairól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–40, a Columbia űrrepülőgép 11. repülésének küldetés rakományfelelőse, Spacelab specialista. A mikrogravitációs laboratóriumban a legénység 18 biológiai és orvosi kísérleteket hajtott végre többek között 30 rágcsálón és több ezer kis medúzán. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Egy űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 2 órát, 14 percet és 20 másodpercet töltött a világűrben. 6 083 223 kilométert (3 779 940 mérföldet) repült, 133 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]