Mike Gravel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mike Gravel
Mike Gravel.jpg
Született Maurice Robert Gravel
1930. május 13. (90 éves)
Springfield
Állampolgársága amerikai
SzüleiMarie Bourassa
Alphonse Gravel
Foglalkozása
  • politikus
  • tőzsdeügynök
  • üzletember
  • író
Tisztség amerikai szenátor (1969. január 3. – 1981. január 3.)
Iskolái
  • American International College
  • Assumption University
  • Columbia University School of Engineering

Mike Gravel aláírása
Mike Gravel aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Mike Gravel témájú médiaállományokat.

Maurice Robert "Mike" Gravel (Springfield, Massachusetts, 1930. május 13. –) amerikai politikus, a Demokrata párt tagja, egykori szenátor, a 2008-as amerikai elnökválasztás visszalépett jelöltje.

Fiatalkora[szerkesztés]

Springfieldben nőtt fel, kanadai francia bevándorló szülők gyermekeként. Édesanyja Marie Bourassa volt, édesapja Alphonse Gravel. Hétéves koráig csak franciául beszélt.[1] Tanulmányi eredményei gyengék voltak, állítása szerint diszlexia miatt.[2] Egy egyházközségi iskolában tanították, római katolikus előírások szerint. Nővére később apáca lett, de ő maga vonakodott követni az egyház előírásait. Egy évig az American International College hallgatója volt, 1951-ben besorozták a hadseregben, ahol 1954-ig Nyugat-Németország területén teljesített speciális ügynöki feladatokat. Később New Yorkban a Columbia Universityre járt, ahol közgazdaságtant tanult. 1956-ban a Természettudományok baccalaureusa fokozatot kapta meg. Ezután alkalmi munkákból tartotta fenn magát, taxisofőrként,[3] csaposként egy hotelban, illetve a Bankers Trustnak dolgozva.[4] Ez idő alatt vesztette el a katolikus vallásba vetett hitét.[5]

Politikai pályája[szerkesztés]

1956-ban költözött Alaszkába vagyon és munka nélkül. Szándékai szerint jelölt akart lenni valamilyen politikai tisztségre.[6] ez idő tájt Alaszkában a választási nagykorúság 19 év volt. Egy ideig több különböző hivatást töltött be; dolgozott bankárként, ingatlanügynökként is. 1958-ban hiába próbált bekerülni a területi törvényhozó testületbe. Egy évre rá országos körutat szervezett, ahol az adóreformmal kapcsolatban.[7] 1960-ban sikertelenül próbált bekerülni a városi tanácsba. 1962-ben néhány vagyonos mecénás segítségével sikeresen bekerült az alaszkai küldöttgyűlésbe, aminek 1966-ig volt tagja.[6] A ciklus után nem indult újraválasztásért; helyette az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza alaszkai helyét célozta meg. Ralph Rivers-szel szemben 1300 szavazattal vesztett.[8] A vereségét követően kiszállt a politikából, és ismét az ingatlanbiznisz fele fordult Anchorage-ben. 1968-ban Ernest Gruening ellen indult a szenátusba való bejutásért. Gravel kampányát főként a fiatalságára alapozta; ellenfele 81 éves volt. Szoros versenyben legyőzte ellenfelét, a szavazatok 45%-át megszerezve.[9] A szenátusban pénzügyi és belügyi testületekben tevékenykedett. elnöke volt a vízenergiával, energiaforrásokkal és környezetszennyezéssel foglalkozó albizottságoknak. 1972-ben aktívan kampányolt az alelnöki székért. Az akkori elnökjelölt, George McGovern azonban nem őt, hanem Thomas Eagletont jelölte alelnökének.[10] Rá két évvel 58%-kal ismét tagja lehetett a szenátusnak, ellenfele 42%-ot szerzett csupán. Pozícióját 1980-ban vesztette el, az akkori választásokon már nem tudott nyerni. Ez a kudarc derékbe törte karrierjét; teljesen kiesett a politikából. Kénytelen volt ismét ingatlan- és tőzsdeügynökként, tanácsadóként dolgozni. Csak 1989-ben tért vissza a politikába; létrehozott egy alapítványt, hogy segítse a közvetlen demokráciát.[11] 2006. április 17-én ő volt az első hivatalos jelölt a 2008-as amerikai elnökválasztásra.[11] Pénzszűkében léve kampánykörútjának helyszíneire tömegközlekedéssel jutott el; enyhébb adóterheket ígért a középosztály és a szegényebb emberek számára. Hangsúlyos szerepet kapott még az iraki háborúból 120 napon belüli kivonulás tervezete is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Mike Gravel
A Wikimédia Commons tartalmaz Mike Gravel témájú médiaállományokat.